FOTO/VIDEO Părintele Boilă, martir anticomunist, a plecat pe ultimul drum

Categorii: Actualitate, Clio
Etichete: Boilă, Cluj, PNtcd

Circa 100-150 de persoane, familia, rudele, apropiaţi, preoţi, foşti colegi de partid, l-au condus pe ultimul drum, pe caniculă, pe părintele Matei Boilă, 89 de ani, important lider al Partidului Naţional- Creştin şi Democrat (PNŢCD).

Înmormântarea a avut loc la Capela Cimitirului Central. Au fost prezenţi 20 de preoţi greco catolici, reprezentanţi ai Bisericii Greco Catolice. A absentat însă episcopul Florentin Crihălmeanu, reţinut cu o inaugurare de lăcaş religios în altă localitate dar a trimis un reprezentant. De asemenea, episcopul de Oradea a trasmis un mesaj emoţionat dar, prin reprezentant,  Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, arhiepiscop şi mitropolit de Alba Iulia şi Făgăraş.

Slujba a fost condusă de preotul Teodor Lazăr.

Au fost prezenţi fostul lider PNŢCD, Ioan Vida Simiti,  fostul prefect PNŢCD, Alexandru Fărcaş, acum pensionar, Leontin Iuhasz, fiul Doinei Cornea, fostul viceprimar PNŢCD al Clujului, Mircea Găvrilă.

Boila

Au lipsit, din liderii PNŢCD de altădată, Radu Sârbu, aflat în concediu în Grecia, şi foştii prefecţi PNŢCD Bogdan Cerghizan şi Sălcudeanu.

De asemenea au absentat şi nu au transmis coroane primarul Clujului, Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, prefectul  Vuşcan. Nici un parlamentar clujean nu a fost prezent deşi Boilă a fost 8 ani senator! Nici Parlamentul României nu a transmis vreo coroană sau mesaj!

Mesaje emoţionante au citit Ioan Vida-Simiti, din partea fostului PNŢCD şi un reprezentant al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

„A fost un constructor, nu un demolator. A fost un apărător, nu un acuzator. Boilă a fost unul din marii lideri ai PNŢCD şi a fost o onoare să fiu contemporan cu el”, a spus vizibil emoţionat Simiti.

Slujba a avut loc pe caniculă, timp de o oră şi jumătate, iar unei persoane în vârstă i s-a făcut rău, fiind nevoie de intervenţia Ambulanţei.

11938176_924764587590990_1422913562_n

Boilă a lăsat în urmă o familie îndoliată, soţia sa şi cei patru copii, Ana, Tudor, Matei şi Adrian, dar, mai ales, o figură de anticomunist intransigent, lucru care l-a plătit cu 10 ani de temniţă grea şi cu o viaţă de marginalizat în defunctul regim comunist.

Vă oferim o galerie foto de Mihai Medan, colaborator clujulcultural.ro

Un răspuns

 1. Pentru Toți Frații și Surorile întru Credința Creștină și Neamul Român !
  Dumnezeu a Chemat la Ceruri pe Părintele Matei Boilă.
  Printre Bravii Luptător-Jertfelnici întru apărarea Credinței Creștine și a Neamul nostru Român, indiscutabil Pildă ESTE și Părintele Matei Boilă !
  Fără de preget sau precupețire, Părintele Mateii Boilă, Omul Creștin-Român, a luptat Jertfelnic împotriva Satanismului-ateist-bolșevic-comunist instalat de cotropitori din tabăra Satanei în România !
  Preot al Crezului în Dumnezeu și Principiile Neamului român !
  Cu adevărat Om Politic al Neamului nostru !
  O Pildă Demnă de urmat pentru toți care Iubesc pe Dumnezeu, Neamul român și Oameni !!
  Satanele bolșevic-comuniste nu au reușit a-i înfrânge Iubirea de Dumnezeu și Neam, cu toate torturile și lovirile diavolești, Omul Matei cu Putere de Jertfă s-a Ridicat în Biruitor purtând cu Demnitate Crucea Credinței, a Neamului și a trupului său.
  Bădia Matei, precum marea majoritate a Foștilor LUPTĂTORI Anti-comuniști , uciși sau torturați pentru Credință și Neam în temnițele bolșevic-comuniste a BIRUIT SATANA !!
  Nu pot a nu consemna pentru Adevăr că, deși Senator Demn al Românității, a stat printre Elita Anti-Comunistă care era nelipsită din *Golaniada* clujeană fiind activ îndrumător întru a da Lumină și îndrumare nouă celor mai tineri, arătând Clar și Răspicat că:
  **Nu vă plecați oameni ci cu noi ESTE Dumnezeu !!!**
  Adevărat Este că Dumnezeu Este Drept și va Așeza și pe Bădia Matei Boilă alături de cei Drepți, ai Neamului Său român !!!
  PREZENT Bădie Andrei !!!
  P.S.
  Cu drag recunosc că multe am învățat și de la Bădia Matei Boilă precum de la mulți alți Frați de Suferință și Luptă, Foști Deținuți Politici, care erau nelipsiți pe soare, ploaie, ger sau furtună din Golaniada clujeană !
  Domnia Sa Era printre Stâlpi de Lumină care dorea ca românii să fie Oameni de Caracter și Neam Suveran !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.