Tablouri de valoare furate din Olanda, arse în România!

Categorii: Actualitate, Vizual

Şapte tablouri de valoare  furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, au fost aduse în România în perne, prin Vama Nădlac şi au stat o perioadă în portbagajul maşinii lui Eugen Darie, arată procurorii DIICOT în rechizitoriul prin care au trimis în judecată şase persoane, informează Mediafax.ro.

Operele furate şi apoi arse sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată, în 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Procurorii DIICOT arată, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru şi Adrian Procop au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

După furtul operelor de artă, cei trei s-au gândit să le aducă în România şi să le vândă aici, iar pentru a le scoate „rapid şi fără risc” din Olanda au cumpărat, în 17 octombrie 2012, mai multe perne, în care au introdus tablourile.

„Inculpaţii au decis ca tablourile să fie scoase din ramă şi să fie aşezate în feţe de pernă. În acest scop au achiziţionat două perne umplute cu bucăţi mici de burete. Le-au desfăcut la unul din capete, au introdus 3, respectiv 4 tablouri în aceste perne, după care le-au cusut la loc”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

„Am condus non-stop – făcând pauze foarte scurte – Olanda-România. (…) Am intrat în România prin vama Nădlac în noaptea de 18/19 octombrie 2012 şi îmi amintesc că am înnoptat la o pensiune în apropiere de Arad”, a declarat Eugen Darie în faţa anchetatorilor.

Tablourile au fost arse de mama lui Radu Dogaru

Procurorii au mai arătat, în rechizitoriu, că, după ce au intrat în ţară, Eugen Darie a mers în localitatea Măcin, din judeţul Tulcea, unde a descărcat bunurile din maşină, dar cele două perne cu tablouri le-a lăsat în autoturism.

Ulterior, tablourile au fost duse la locuinţa lui Radu Dogaru, din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Mama lui Radu Dogaru le-a spus anchetatorilor că mai întâi a îngropat tablourile în curtea unei case părăsite, apoi le-a scos şi le-a îngropat în cimitirul din apropierea casei sale, iar în final, după percheziţiile din 13 februarie, le-a dezgropat şi le-a ars în soba locuinţei sale din Carcaliu.

Mai multe despre acest caz aici şi aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.