Sursa „Păun”. Istoricul Vasile Puşcaş, acuzat de colaborare cu Securitatea!

Esenţial

Istoricul Vasile Puşcaş, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj, fost negociator şef al României cu Uniunea Europeană şi fost ministru al Integrării Europene, apare pe o listă cu sursele recrutate de Serviciu 3 de Contraspionaj al Securităţii Cluj, informează în exclusivitate siteul ştiridecluj.ro. Concret, Puşcaş a fost sursă a temutului serviciu secret comunist.

Dosarul informativ în care apar dovezile a fost instrumentat de Securitatea Cluj. Numele de cod al lui Puşcaş era „Păun”, mai  informează siteul citat.  Ofiţerul care l-a prelucrat se numeşte Vasile Bura. Acesta mai trăieşte.

bun
Politologul american Katherin Verdery-foto GazetadeCluj.ro

Totul are legătură cu cazul politologului american Katherine Verdery, profesor universitar în cadrul Departamentului de Antropologie al Universităţii John Hopkins din Baltimore, SUA, despre care Securitatea avea bănuieli că ar fi spion american. De aceea Securitatea a început o urmărire informativă asupra ei şi a românilor cu care a intrat în contact în SUA şi în timpul vizitelor di România.

Numele lui Puşcaş  apare într-un document al Direcţiei 3, Serviciu 3 al Securităţii Cluj,  ca fiind sursă a acestui serviciu. Într-o notă redactată de acest serviciu,  în cazul profesorului  Katherine Verdery, despre care se spunea că ar fi „agentă a serviciului american de spionaj”, numele ministrului Vasile Puşcaş apare în clar, într-un tabel cu persoanele cu care profesorul american a intrat în contact, scrie stiridecluj.ro.

Vasile Puşcaş – asistent  universitar la Facultatea de Istorie. Este sursă a serviciului 3 Cluj, folosită în caz. În prezent se află în SUA ca bursier Fulbright”, nota securistul Bura în raportPuşcaş informa Securitatea privind relaţiile sale cu Verdery.

În mass media română, numele politologului american Verdery a fost menţionat în legătură cu o posibilă colaborare cu Securitatea a fostului rector al UBB, filosoful Andrei Marga. Principalul cotidian care a scris despre acest posibil caz a fost „Evenimentul Zilei”.  Precizăm că numele lui  Marga apare ca şi sursă pe aceeaşi listă, alături de cel al lui Vasile Puşcaş ! Marga a dat în judecată la Cluj-Napoca pe Costel Sârbu, universitar clujean la Facultatea de Chimie, care îl acuză de filosof de colaborare cu Securitatea. Procesul se află în derulare la Judecătoria Cluj-Napoca.

Profesorul clujean Vasile Puşcaş a respins acuzaţiile care i se aduc:

„Este adevărat că de fiecare dată când mă întorceam de la studii din străinătate scriam rapoarte de activitate pe care le lăsam la rectorat sau la Academia de Ştiinţe Sociale. În perioada iulie-octombrie 1987 am fost în SUA, la Illinois, dar nu am semnat niciun angajament cu Securitatea. Nu ştiu nimic despre colonelul Bura, îi ştiam pe ceilalţi ofiţeri care răspundeau de Universitate dar nu am intrat niciodată în contact cu aceştia”, a declarat acesta pentru ştiridecluj.ro

Scandal Vasile Puşcaş-Dan Pavel

Unul din scandalurile în care a fost implicat Vasile Puşcaş la Catedra de Ştiinţe Politice a UBB, în anii 9,0 se referă la o ceartă de proporţii cu renumitul analist şi politolog Dan Pavel, pe atunci lector doctor la UBB. Acesta i-a reproşat exact acest fapt lui Puşcaş, că a colaborat cu Securitatea şi că ar fi fost chiar ofiţer SIE. Puşcaş a respins acuzaţiile. La puţin timp după ceartă, Dan Pavel s-a transferat la Universitatea Bucureşti, unde predă în prezent ştiinţe politice. Vom reveni cu amănunte legate de acest scandal.

CompromisBUN
Volumul fundamental al lui Verdery+ foto okazii.ro

Reamintim că Katherine Verdery a publicat la prestigioasa editură Humanitas una din cele mai importante cărţi despre intelectualii români în raport cu regimul comunist, intitulată „Compromis şi rezistenţă. Cultura română sub Ceauşescu”.  Ea îl critică dur  în această carte şi pe un alt intelectual renumit al Clujului, profesorul Andrei Marga,  fost rector al UBB.

Istoricul Vasile Puşcaş este unul din istoricii renumiţi ai UBB. Una din cărţile sale fundamentale este cea dedicată istoriei UBB. Aria de specialitate se află în zona de relaţii internaţionale, unde conduce masterate şi doctorate.

Funcţii deţinute de ministrul Vasile Puşcaş:

1991 – 1992: Director, Centrul Cultural Român, New York
1992 – 1994: Ministru Consilier, DCM, Ambasada României, Washington DC
1992 – 1994: Ambasador Interimar 
2000-2004 – negociator şef al României cu Uniunea Europeană
2008-2009 – ministru al Integrării Europene
2008-2009 – Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, în Guvernul României

 

În galeria foto raportul complet Verdery.

4 thoughts on “Sursa „Păun”. Istoricul Vasile Puşcaş, acuzat de colaborare cu Securitatea!

  1. Stimata Redactie,

    Cu privire la trio-ul Verdery-Marga-Puscas, din cate stim, dna Verdery, a produs o carte, Marga a avariat grav UBB (actualul rector, care a promis solemn ca va face public raportul Corpului de control al Ministerului, la preluarea gestiunii UBB de la Marga, nefacand ceea ce a promis, si-a calcat cuvantul de onoare, si calcat a ramas) si Invatamantul romanesc (“experimentele” facute, dovedite contraproductive si antinationale, au fost, de nevoie, rand pe rand, anulate), si a patat din greu imaginea tarii (MAE, ICR s.a.), iar dl prof. Puscas a lucrat pentru Romania. Nu vreau sa spun ca dl prof. Puscas a fost un sfant, nu cunoastem tot ce a intreprins, dar daca, cu ce cunoastem, tragem o linie, ies plusuri. Nu poate fi comparat cu ceilalti doi.

    Drama Romaniei, din anii ‘70-’80, finalizata prin tragedia din decembrie 1989 (16-25 decembrie) (1142 decedati, 3138 raniti, 760 copii orfani; victime identificate nume-prenume, conform SSPR, 2005; numarul victimelor a fost mai mare), are legatura cu acest caz. Pentru cei care se intreaba “Dece ?“, am aratat, dupa umila mea parere, esenta, in alte comentarii. Profesorul american dr. Larry Watts pune punctul pe “I” si explica, extrem de documentat, in volumioasele carti, scrise de Domia sa (traduceri Rao, 2011 si 2013). Explica si in youtube, conferinte, interviuri. Explica si alti cunoscatori acreditati.

    Surprins, Va multumesc pentru aprecieri.

    Cu consideratie.

    1. Comentariul dvs a fost editat din motive pe care vi le-am explicat pe privat.
      Inca o data multumim pentru commenturi.

  2. “in mass media română, numele politologului american Verdery a fost menţionat în legătură cu o posibilă colaborare cu Securitatea a fostului rector al UBB, filosoful Andrei Marga”. Mai trebuie vazut si ce legatura a fost intre cei doi.

    Atat timp cat CNSAS nu face publice toate documentele necesare, exista o solutie eleganta: o discutie intre Verdery, Marga, Bura, Puscas. Cu documentele publice, existente, pe masa. Nu, neaparat, publica. Filmata video. Cu cate un reprezentant SRI, SIE si MAE, nu neaparat pe post de participanti la discutii. Cu declaratii finale, publice, ale fiecarui participant. In oras s-a aflat ca domnul colonel Bura a atentionat-o pe doamna Verdery ca va da in vileag totul. Aviz, tuturor. Osanul nu glumeste.

    O constatare din articol. Dl Puscas a activat in functii inalte in SUA si in UE, dl Marga nu se omoara sa calce acolo. Domnului Marga, simptomatic, i-a fost refuzat certificatul ORNISS.

    In comisia de politica externa a parlamentului tarii, membru NATO si UE, l-a zeificat pe Putin. Este vorba de cel pe care il cunoastem ce poate. Si mai grav, conform presei, statul german i-a trimis vorba domnului Marga sa nu se prezinte in calitate de ambasador al Romaniei la Berlin.

    Cred ca e destul, ca sa ne dam seama, si fara documente, care, de ce parte este.

    Documentele CNSAS, aflate in posesia ziarului stiridecluj.ro, atatea cate sunt, pot face lumina. Ele pot fi obtinute, recomandabil, de la sursa. Si doamna Verdery a declarat ca a consultat (obtinut?) un top cu 2000 pagini, de la CNSAS. Si el, pe masa, dar mai recomandabil, de la sursa.

    Cheia e domnul colonel Bura. Arbitrul, domnul Larry Watts. Pe acest om, specialist in Istoria recenta a Romaniei, in securitate si aparare, il vad de o cinste si competenta, ireprosabile.

    In privinta domnului Pavel, vom incerca sa vedem ce pozitii publice a adoptat in decursul anilor. ca sa vedem cat a pierdut UBB, compensat de plin de grupul Marga.

    1. Problema e complexa. Vom mai documenta acest caz, va asiguram. Documentarea e in curs! Suntem de acord cu cele expuse in comment. Multumim frumos pentru reactie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *