Muzeul Etnografic al Transilvaniei a găzduit astăzi, lansarea ghidului istorico-turistic “Clujul văzut şi nevăzut”. Cartea este scrisă de Vladimir Alexandru Bogosavlievici şi Laura Zmicală, doi profesori de istorie respectiv limba engleză, ai Colegiului Naţional George Bariţiu.
Vladimir Alexandru Bogosavlievici: ”90% dintre concitadeni nu îşi cunosc istoria”.
Unul dintre autorii cărţii, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, este de părere că cei care locuiesc în Cluj, dar mai ales, se consideră clujeni, nu cunosc defapt foarte multe despre acest oraş.
“Este un ghid inedit al Clujului atât pentru clujeni cât şi pentru turişti. Concitadinii oraşului nu îşi cunosc oraşul în proporţie de 90%. Trebuie să fii mândru că eşti clujean. De exemplu, în zona centrală există o clădire care a fost casa stră-străbunicii Reginei Angliei. Câţi dintre clujeni ştiu că ea s-a născut în Cluj? Mai mult, tot în zona centrală, prima generaţie de locuitori ai oraşului erau germani, apoi a fost o vreme în care centrul oraşului era populat de germani şi unguri. Sunt convins că mulţi clujeni nu ştiu aceste lucruri”.
Doi dintre invitaţii de seamă ai evenimentului au mărturisit că acesta este unul de suflet. Atât directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean cât şi istoricul Radu Ardevan au fost elevi ai părinţilor lui Vladimir Alexandru Bogosavlievici, aceştia fiind foşti profesori de istorie.
“Şi pentru mine este un eveniment special, tatăl autorului mi-a fost profesor. Acestă carte a fost scrisă de doi specialişti în istorie. S-a scris mult despre Cluj, avem o bibliotecă întreagă, dar mai este de lucru. Apare la o editură cunoscută, are condiţii grafice de calitate şi idei foarte interesante. Cartea nu este groasă dar apare bilingv. Cum ne facem oraşul cunoscut dacă nu depăşim barierele lingvistice? Autorii sunt oameni de catedră şi ne bucurăm să vedem că au scris un ghid prietenos cu utilizatorii. Titlul este unul foarte bun. Cartea nu ne arată doar ceea ce vedem ci şi ceea ce nu vedem. Am aflat foarte multe din această carte. Ea reflectă istoria adevărată şi este cel mai bun ghid turistic european”, a declarat istoricul Radu Ardevan.
Tudor Sălăgean, dir. Muzeul Etnografic şi autorul volumului, Alexandru Bogosavlievici
Ritmul paşilor dă ritmul cărţii
Pe de altă parte, Alexandru Laszlo, scriitor şi coleg cu autorii la Liceul Bariţiu, povesteşte cu drag despre cum stăbătea autorul oraşul şi a ajuns să publice o carte despre el.
“George Bălcescu este o şcoală la care predau şi eu şi am stat de poveşti cu coleul meu, care are un spirit sportiv, şi trebuie să recunosc, îl invidiez pentru asta. Este omul care străbate oraşul. Pe el nu poţi să îl întrebi “Ce faci?” că începe să îţi povestească şi eşti gata. Şi l-am întrebat şi eu când ne-am întâlnit odată. I-am ascultat poveştile. Dar după un timp, am apucat să îi pun şi o a doua întrebare. „De ce nu publici tot ce povesteşti?” şi uite că a publicat. Acest trend pe care am pornit este unul normal în străinătate. Acolo toţi au o istorie locală, aşa trebuie să avem şi noi. Cititorii pot lua această carte cu ei şi în timp ce citesc, pot vedea toate locurile sau clădirile despre care citesc”.
Pagină din ghid
Cum a luat naştere acest ghid?
“Această carte are la bază o vorbă a de-a lui Winston Churchill care spune că uneori ne împiedicăm de adevăr, dar mulţi dintre noi ne ridicăm şi mergem mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Până la urmă am reuşit să aflăm tot ce ne interesa. Am întrebat până şi oamenii care locuiau în acele clădiri şi mă înfuria să văd că unii nu ştiau nimic”, a spus Vladimir Alexandru Bogosavlievici. La finalul evenimentului,Vladimir Alexandru Bogosavlievici a ţinut să menţioneze faptul că dedică acest ghid părinţilor săi. Mama autorului se afla în sală la evenimentul de lansare.
Colaboratorul acestei cărţi, Laura Zmicală povesteşte despre pasiunea ei pentru fotografie, căci ghidul conţine şi foarte multe imagini. “Acest ghid a pornit de la pasiunea mea pentru fotografie. Şi tot făcând poze, m-am gândit ce frumos ar fi să ştiu despre toate aceste locuri sau lucruri. Astfel m-a ajutat colegul meu şi pot să spun că am descoperit locul meu natal, am redescoperit Clujul”
Ghidul istorico-turistic “Clujul văzut şi nevăzut” este structurat într-un număr de 138 de pagini şi conţine o descriere amplă, atât în cuvinte cât şi în imagini a oraşului. Mai mult de atât, cartea este scrisă atât în română cât şi în engleză.