SUPER expoziţie! Obiecte din Primul Război Mondial expuse la Muzeul de Istorie FOTO

Categorii: Vizual

Arme, documente, insigne, medalii şi multe alte obiecte folosite de către soldaţi în Primul Război Mondial sunt expuse în premieră la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) cu ocazia celebrării a 100 de ani de la război.

 

“Expoziţia pe care o vernisăm astăzi, la MNIT, reprezintă tot ceea ce a rămas mărturie din primul război mondial. Noi am expus arme şi echipamente militare, tot ceea ce înseamnă documente, insigne, medalii. Am încercat prin toate acestea să arătăm publicului instrumentarul practic şi simbolic al războiului. Este expus totul în această variantă pentru prima dată. Facem această expoziţie tocmai acuma la 100 de ani de la primul război mondial”, a declarat Ovidiu Muntean, şeful secţiei “Colecţii şi Studii Istorice” a muzeului.

DSCN0203
Uniformă din primul război mondial, perfect conservată, are 100 de ani!

În cadrul acestei expoziţii, clujenii pot vedea începând de la arme până la truse, măşti de gaze şi alte obiecte ce au fost folosite de soldaţi. Nu în ultimul rând, vizitatorii pot admira şi o impresionantă colecţie de medalii şi insigne de război care a fost adunată cu grijă de un diplomat maghiar, Istvan Ugron şi pe care a donat-o muzeului în 1941.

 

“Dintre piesele deosebite se remarcă în primul rând o mască de gaze din anul 1915 care ne aminteşte că în acest inuman război gazele de luptă asfixiante şi neuroparalizante au fost folosite de către ambele tabere. De asemenea, se pot vedea obiectele folosite în tranşee care erau atât de detestate de către militari, dar care salvau vieţi în faţa unor arme tot mai perfecţionate cum erau puştile, mitralierele, gazele de luptă tot ceea ce însemna artileria şi inclusiv acea trusă ce putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Interesant este că ea mai conţine medicamentele şi leacurile care calmau rănile soldaţilor de acum un secol”, a povestit Ovidiu Muntean.

 

Trei destine intersectate în război lasă amintiri preţioase în urma lor

 

“Expozitia intersectează trei destine deosebite, fiecare reprezentativ pentru soarta militarilor români. În primul rând, arheologul Muzeului Ardelean din 1914 Letay Balazs care a avut neşansa să fie ucis pe frontul din Galiţia. Mai expunem un jurnal de prizonierat, un jurnal de război al lui Mihai But unul dintre cei care au fost luaţi prizonieri şi au fost internaţi într-un lagăr în Siberia. Apoi, o serie de decumente ne arată despre Marian Popu, un locotenent major care a fost ulterior promovat, a suferit pe front şi a participat la campania din Galiţia, iar în 1918 îl găsim ca şi membru în Garda Naţională Română din Dej”.

 

Intitulată “REMEMORÂND MARELE RĂZBOI 1914-2014”, expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 iunie – 30 septembrie 2014.

Program de vizitare: marţi, joi, vineri, sâmbătă: orele 10-16; miercuri orele 12-18.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.