În studiul ce reprezintă o premieră naţională, realizat la Cluj-Napoca în cadrul proiectului „Switch OFF/ONline Hate Speech” implementat de organizaţia non-givernamentală PATRIR, descoperim faptul că grupul etnic minoritar care apare el mai des în comentariile insigatoare la ură în mediul online este cel al romilor. Şi etnicii maghiari şi evrei, şi membrii comunităţii LGBT sunt adesea avizaţi în comentariile răutăcioase din mediul online, mai exact pe reţeaua de socializare Facebook, pe unele dintre cele mai citite bloguri din România şi la articole ziarelor online.
„Am remarcat de asemenea şi utilizarea unor termeni peiorativi, ofensatori (”bozgori”, ”jidani”, ”poponari”) utilizaţi pentru a face referinţă la aceste minorităţi într-un număr considerabil de comentarii (de pe Facebook) – aceste instanţe constituindu-se în discurs instigator la ură (DIU) prin conotaţia negativă asociată termenilor”, se arată în studiu.
Mai mult, insultele cel mai des întâlnite sunt termeni care fac referinţă la prostie şi debilitate: „prost”, „tâmpit”, „ignorant”, „cretin”, „dobitoc”, „retardat”, „handicapat” etc. Expresiile obscene explicite apar mai de grabă în comentariile articolelor de pe bloguri şi site-uri de ştiri, întrucât aici publicul poate posta sub diferite pseudonime, fără că lumea să poată vedea un profil complex, cum se întâmplă pe Facebook.
Studiul cuprinde şi analiza discursului instigator la ură îndreptat către femei.
„Au fost identificate câteva caracteristici, atât pozitive, cât şi negative, care sunt asociate femeilor în comentarii. Dintre termenii negativi identificaţi notăm termeni că ”frustrate” şi ”complexate” din aceeaşi sferă semantică, putând adauga şi ”frigide”, dar şi ”uşoare” sau ”materialiste”, astfel aparent configurându-se un tip de discurs de factură negativă ce preponderent oferă explicaţii, cauze pentru comportamentul femeilor”, spune autorul cercetării, lect. dr. Radu Meza.
Primul studiu asupra discursului instigator la ură din mediul online românesc, realizat de lect. dr. Radu Meza de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai este bazat pe analizarea a peste 2,6 milioane de comentarii în limba română̆ din perioada ianuarie-iunie 2015, urmărind apariția în acelaş̦i context a unor referințe la grupuri care devin frecvent ținte ale discursului instigator la ură cu elemente de limbaj violent. Comentariie de pe paginile oficiale de Facebook ale unor personalităţi precum Klaus Iohannis, Victor Ponta, Elena Udrea, Simona Halep, Mircea Badea, Andi Moisescu, Cătălin Măruţă, Alex Velea, Antonia şi Connect-R, bloguri cu mulţi cititori cum este cel al lui Adrian Hădean, Tudor Chirilă, Cristian China Birta, Cristian Manafu sau Vali Petcu, şi site-urile online de ştiri adevărul.ro, evz.ro, gândul.info, hotnews.ro şi jurnalul.ro. au stat la baza cercetării publicate pe 16 octombrie.