Sondaj IRES. Cât timp și câți bani investesc românii în evenimente culturale?

Special

În ultimii ani, România a intrat pe harta europeană a evenimentelor culturale prin festivaluri de teatru, de muzică, de carte.  În acest context IRES a evaluat în luna iulie (a.c.) percepțiile și comportamentul de consum cu privire la evenimentele culturale în rândul persoanelor cu vârste între 16 și 50 de ani, din mediul urban, pe un eșantion de 800 de persoane

Conform studiului 8 din 10 intervievați susțin că obișnuiesc să participe la evenimente culturale, indiferent de tipul acestora, organizate atât în România, dar și în străinătate. Bugetul anual pe care respondenții îl alocă participării la concerte sau festivaluri muzicale este, pentru cei mai mulți, sub 1000 de lei, iar 1 din 4 nu alocă buget pentru acest tip de evenimente.

Sursele de informare predilecte pentru evenimentele culturale sunt reprezentate de prieteni/cunoscuți, de mediile de socializare online, de posturile de televiziune, respectiv de paginile de Facebook ale evenimentelor sau ale organizatorilor. De asemenea, cele mai populare evenimente în rândul participanților la studiu sunt sărbătorile locale și târgurile sau expozițiile de produse cu vânzare, la care participă aproximativ 8 din 10 dintre aceștia. Acestea sunt urmate de evenimente muzicale de orice tip ( 67%), festivaluri muzicale (57%) și competiții sportive (54%).

Foto Electric Castle
Foto Electric Castle

De ce țin cont românii când participă la un eveniment cultural?

Principalele criterii de care țin cont intervievații atunci când aleg să participe la un eveniment muzical în localitatea lor sunt: artistul sau artiștii care vor cânta (90%), participarea persoanelor din grupul de prieteni (55%), prețul biletelor sau cheltuielile în ansamblu (44%); condițiile de igienă – 40%, rigurozitatea măsurilor de siguranță – 31%, spațiile de parcare – 29%, curățenia – 28% și spațiile de campare – 23% sunt elementele pe care respondenții le iau în calcul pentru a evalua organizarea unui festival de muzică. 

Capitolul bani: de la 50 la 300 de lei pe consumație

O treime dintre cei care au participat la festivaluri de muzică spun că au cheltuit 50 de lei sau mai puțin pentru băutură, mâncare sau alte obiecte sau servicii în incinta festivalului la care au participat ultima oară; 15% spun că nu au cheltuit, personal, nimic, iar restul au cheltuit astfel: între 51 și 100 de lei – 16%, între 101 și 200 de lei – 11%, între 201 și 300 de lei – 8%, iar peste 300 de lei alți 8%.

DSC_0019

Cei mai mulți dintre participanți spun că nu participă la festivaluri decât pentru o zi sau două – 58%, în timp ce 24% preferă ca de fiecare dată sau de cele mai multe ori să își ia un abonament pentru întreaga durată a festivalului.

Cei mai mulți dintre intervievați preferă să achiziționeze biletele pentru festival în avans de fiecare dată (28%) sau de cele mai multe ori (20%), în timp ce 22% le cumpără de fiecare dată la fața locului, iar 14% cel mai des le cumpără de la fața locului.

Untold, cel mai popular festival

Dintre festivalurile de muzică, de cea mai mare notorietate spontană în rândul intervievaților se bucură Untold Festival (25%), acesta fiind urmat de Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia (6%), de Summer Well Festival (5%), de Festivalul George Enescu (3%) și de Electric Castle (3%). 3 din 10 respondenți care spun că participă la evenimente culturale nu au dat un răspuns la această întrebare.

Foto UNTOLD

În ceea ce privește notorietatea asistată, Untold Festival, Electric Castle și Summer Well  se află în top. Jumătate dintre participanții la studiu spun că au de gând să participe la un festival de muzică în următoarele 12 luni. Cei mai mulți dintre aceștia și-ar dori să participe la Untold Festival (19%), la Summer Well Festival (4%), respectiv la Electric Castle (2%). Conform IRES, 54% dintre ei nu știu la ce festival ar dori să participe. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *