Slovacul Boris Nebyla, noul director artistic al Baletului Operei Naționale Române Cluj

Categorii: Dans, Esenţial

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță angajarea ca Director Artistic al Ansamblului de Balet a balerinul slovac Boris Nebyla, conform unui comunicat al Operei.

Conform acestuia, Nebyla ar fi „unul din cei mai importanți artiști ai artei coregrafice” din Europa.

După absolvirea cursurilor Conservatorului de dans din Bratislava, orașul său natal, ale Conservatorului din Viena și ale Școlii de balet din cadrul Wiener Staatsoper, acesta a activat o perioadă îndelungată ca dansator în Corpul de balet al Wiener Staatsoper, apoi în cel al Volksoper din capitala austriacă. În prezent este invitat permanent al Teatrului Național Slovac, în calitate de solist.

  Repertoriul său include titluri importante ale repertoriului clasic de balet (”Lacul lebedelor”, de P. I. Ceaikovski, ”Raymonda”, de A. Glazunov, ”Paquita”, de Édouard Deldevez și Ludwig Minkus, ”Giselle”, de A. Adam ș.a.), dar și creații coregrafice contemporane semnate de Jiří Kylián, Hans van Manen, William Forsythe, Bernd Bienert, Renato Zanella, Saskia Hölbling și mulți alții. Participarea în cadrul Competiției Internaționale de Balet ,,Maya” de la Sankt Petersburg i-a adus în 1994 premiul pentru Cel mai elegant dansator,  iar în 1998 Medalia de Argint.

Activitatea interpretativă atât de apropiată de sufletul balerinului a completată cu tact și talent de cea creatoare, Boris Nebyla demonstrându-și inspirația coregrafică prin producții ale Școlii de balet din cadrul Operei de Stat Viena, ale Baletului de Stat din Viena (Opernball, L’après-midi d’un faune), ale Oper Graz (musical-ul Der Mann von La Mancha), ale Ballet Bratislava și ale Operei de Stat din Banská Bystrica (Slovacia). Este totodată fondatorul Școlii de balet pentru educație specializată în arta dansului din Viena, fondator al Nebyla Dance Company și al Proiectului caritabil Hand in Hand din Viena (2017), menit să sprijine tinerii dansatori. A contribuit, de asemenea, la instituirea European Festival al Școlilor de balet și este fondator și director artistic al Competiției internaționale de balet și dans contemporan European Ballet Grand Prix din Viena (2017).  

După ecourile fulminante și dansurile efervescente ale recentei premiere naționale a spectacolului ”Zorba”, oferit cu casa închisă la fiecare reprezentație și montat în mod extraordinar din aer liber, traversând mii de suflete în închiderea Stagiunii 2016-2017 din Piața Unirii,  purtând în gând amintirile unice și pașii rafinați ai spectacolelor de balet din repertoriul universal, de la fermecătorul ”Lacul Lebedelor”, la magia din ”Coppelia” și pasiunea din  ”Carmen”, Baletul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a impresionat dintotdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.