Premieră: Compoziția lui Sir Karl Jenkins ,,Stabat Mater” interpretată pentru prima dată în Europa de Est la Cluj-Napoca

Esenţial Spectacol

Duminică, 24 martie, în biserica romano-catolică „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca, s-a desfășurat un concert vocal-simfonic extraordinar. Corul Visszhang al Universității Babeș- Bolyai a interpretat compoziția „Stabat Mater” a lui Sir Karl Jenkins, unul dintre cei mai proeminenți și mai respectați compozitori ai timpului nostru.

Sir Karl Jenkins și-a finalizat studiile muzicale la Academia Regală de Muzică din Londra, iar în 2005 a fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuția substanțială în dezvoltarea muzicii britanice.

Cunoscut pentru lucrările sale precum Adiemus, Requiem și The Armed Man: A Mass for Peace, Sir Karl Jenkins s-a aventurat în 2008 să creeze o nouă capodoperă-Stabat Mater, o prelucrare a imnului din secolul al XIII-lea, – compoziție care a eludat tradiția pur vest-europeană pentru a-și găsi o nouă expresie și intensitate în aranjamentul său. Deopotrivă dramatică și provocatoare, Stabat Mater captivează ascultătorul prin combinarea orchestrei și a corului cu instrumente și interpretări vocale caracteristice Orientului Mijlociu.

Scrisă în secolul al XIII-lea, titlul Stabat Mater este de fapt o abreviere a primului vers, „Stabat Mater dolorosa” („Mama îndurerată stătea în picioare”). Poemul reflectă asupra suferinței Mariei, mama lui Iisus, în momentul Răstignirii. Având o durată de puțin peste o oră , aranjamentul lui Jenkins al poemului de 20 de versuri este unul dintre cele mai lungi dintre sutele de aranjamente existente ale lucrării.

Interpretarea lucrării la Cluj-Napoca a fost, poate,  cel mai ambițios proiect muzical al corului Visszhang de până acum, datorită dimensiunii și complexității lucrării. Aceasta a fost interpretată în 6 limbi: latină, engleză, ebraică, arabă, aramaic și greacă, de către 52 coriști și 2 soliști, coordonați de dirijorul Molnar Botond. Ei au fost acompaniați de o suită de 57 de instrumentiști, printre care și clarinetistul Călin Han.

Text și foto de Paula Măriuța, studentă, an 1, Jurnalism, Universitatea ”Babeș-Bolyai”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *