Seară Richard Wagner la Filarmonică

Esenţial Muzica

Dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Maestrul Cristian Mandeal, va reveni la pupitrul orchestrei Filarmonicii clujene, vineri, 24 noiembrie, ora 19.00, pentru o seară Richard Wagner care va marca anul dedicat memoriei compozitorului și dramaturgului născut la Leipzig, teoreticianului artei germane, unuia din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.

Solista serii va fi Antonela Bârnat (mezzosoprană), cunoscută deja melomanilor clujeni ca urmare a prezenței sale pe scena din Auditorium Maximum, săptămână trecută, cu prilejul concertului de închidere a Festivalului Mozart – Missa solemnis de Ludwig van Beethoven.Richard Wagner este unul dintre compozitorii care au adus mutații fundamentale în genul de operă, pe care l-a reconsiderat din prisma complexității fenomenului și pentru care a sintetizat toate componentele atât de diverse ale genului – muzică, poezie, teatru, coregrafie, decor. Acest lucru a fost posibil prin implicarea compozitorului în toate detaliile operei. Toate acestea au condus spre conceptul de Gesamtkunstwerk, operă de artă totală, cu implicații mult dincolo de domeniul operei. 

Faima pe care a dobândit-o Wagner s-a datorat personalității sale artistice copleșitor de importante și controversate, în același timp. Operele sale au schimbat fața muzicii și au ridicat acest gen pe același piedestal pe care Beethoven așezase simfonia. Wagner a fost cel care a abandonat subiectele tradiționale preferate, până atunci, de compozitorii de operă, orientându-se, în schimb, spre mitologia nordică și spre epopeile germane medievale. (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert))

Vineri, se vor putea asculta fragmente din operele wagneriene, precum Uvertura operei Tannhäuser, Preludiul Actului I din opera Lohengrin, Wesendonck Lieder (solistă mezzosoprana Antonela Bârnat), Preludiu şi Moartea Isoldei din opera Tristan și Isolda și Preludiul operei Maeştrii cântăreți din Nürnberg în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei începând cu stagiunea 2023/2024.

Despre solistă Antonela Bârnat

Mezzosoprana brașoveancă Antonela Bârnat și-a început cariera solistică în București chiar din timpul studiilor universitare, colaborând – prin activitatea concertistică – cu orchestrele Filarmonicii „George Enescu”, Națională Radio și de Cameră. De la Vivaldi, Pergolesi, Händel, Bach până la Verdi, Dvořak, Mahler, Bruckner, repertoriul artistei a continuat să se dezvolte de-a lungul timpului și i-a creat atât oportunități de colaborare cu majoritatea orchestrelor filarmonice din țară, cât și invitații de a concerta în Canada Bulgaria, Liban, Lituania.

La doi ani după debutul său vocal-simfonic a venit și cel de pe scena Operei Naționale din București prin rolul Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla”. Timbrul său liric i-a permis să abordeze cu ușurință repertoriul rossinian, care s-a îmbogățit mai apoi și cu personajul Angelinei din „Cenușăreasa”, sau roluri în travesti: Cherubino din „Nunta lui Figaro”, Nicklaus din „Povestirile lui Hoffmann”, Siebel din „Faust”, Hänsel – „Hänsel și Gretel”, Romeo – „I Capuletti e i Montecchi”. A portretizat personajul Elvirei din opera „Don Giovanni”  în regia lui Andrei Șerban, oportunitate prin care a început tranziția către roluri mai mature: Venus – „Tannhäuser”, rolul titular din opera „Carmen”, Dalila – „Samson și Dalila”, Santuzza – „Cavalleria Rusticana” sau principessa Eboli din opera „Don Carlo”  de Verdi. Devine astfel invitată a operelor din Iași, Timișoara, Brașov, Craiova, București, a Festivalului Internațional „George Enescu”, a Festivalului de operă Gut Immling – Germania și a Festival of the Aegean – Grecia.

Mezzosoprana este invitată frecvent să participe la evenimente de muzică contemporană, vocea sa fiind de asemenea imprimată în versiunea pentru voce joasă a lucrării Una Volta alla Corte del Principe a Feliciei Donceanu (lucrare încadrată în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române).

De asemenea, Antonela Bârnat a participat la turneele aniversare Aurel Stroe cu opera „Orestia II-Choeforele” în Germania, Elveția și Franța, a interpretat rolurile de mezzosoprană în opera-film „Fidelio ești tu!” (2020) și în cele trei titluri are proiectului Opera in Your Pocket (2022), producții de operă românească realizate în parteneriat cu Institutul Goethe din București. 

Câștigătoare a premiului I al Concursului de canto din Rodos, Grecia, a premiului II al Concursului Internațional „Magda Ianculescu”, București, și a premiului  al III lea al Concursului de canto din Malmö, Suedia, Antonela Bârnat a avut ocazia să cânte – în cele peste 40 de roluri de operă și 30 de lucrări simfonice abordate până acum – sub bagheta unor maeștri ca Marek Janowski, Cristian Mandeal,  Cristian Măcelaru, Leo Hussain, Julien Salemkour, Toufic Maatouk, David Crescenzi, Paul Nadler, Horia Andreescu, ș.a.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *