Seară de operă italiană la Filarmonică

Categorii: Actualitate, Opera
Etichete: Cluj, concert

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca vor susține un concert ,17 iunie începând cu ora 19.00, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic, o seară dedicată operei italiene.

Din repertoriul concertistic al serii fac parte lucrări din creația compozitorilor Giachino Rossini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Amilcare Ponchielli, Ruggero Leoncavallo, Giacomo Puccini și Pietro Mascagni. Dirijorul orchestrei Filarmonicii este maestrul David Crescenzi (foto), iar al corului este maestrul clujean Cornel Groza.

David Crescenzi este un nume devenit familiar melomanilor români în ultimul deceniu, dirijorul italian fiind constant invitat să conducă montări ale unor titluri importante de opere pe scenele noastre lirice. A urmat cursurile Conservatorului din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat orchestră, pian şi dirijat coral. Devenit asistent al dirijorului Gustav Kuhnn și al lui Alessio Vlad, David Crescenzi s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator şi dirijor în diferite teatre şi festivaluri precum Teatrul Operei din Cairo, Teatrul Carlo Felice din Genova sau Teatrul San Carlo din Napoli. În 2002, prin colaborarea sa cu Opera Națională Română din Timișoara, a participat la Festivalul Internațional „George Enescu” din București cu opera „Tosca” de G. Puccini. Totodată, din anul 2017 este director artistic și dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.


Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop, preia în 1986 conducerea Corului Filarmonicii de Stat Transilvania. Continuând linia artistică evolutivă trasată de predecesori, Cornel Groza marcheză, în toți acești ani, dintre cele mai prestigioase şi aplaudate performanțe ale Corului Filarmonicii Transilvania, devenind astfel, în context internațional, o formație de clasă mondială. Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un reper coral de marcă. Maestrul Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca cu fiecare concert aplaudat la scenă deschisă.


Bilete disponibile: https://bit.ly/3Hb8a2F

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.