Scandalul Tismăneanu. Amendă 5000 de lei pentru rasism. A câștigat în instanță dar urmează recursul

Esenţial

Cunoscutul politolog american de origine română, Vladimir Tismăneanu,  a primit  5000 de lei amendă de la Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD), care l-a acuzat de rasism. Asta după ce politologul a răspândit un meme pe facebook, în aprilie 2020, primit de la o scriitoare română. Tismăneanu a contestat în instanță și a câștigat. Sentința nu e definitivă și va fi atacată cu recurs confom declarației șefului CNCD pentru Libertatea.ro

Casa de avocatura a fostului om politic Valeriu Stoica, îl apără pro bono pe Tismăneanu,a spus Stoica. Acesta a mai declarat pentru ziarul citat că sunt șanse ca procesul să ajungă la Inalta Curte.

Politologul Vladimir Tismăneanu a șters postarea imediat după reacțiile din spațiul public și a explicat pe facebook că a fost „o eroare”, cerându-și scuze.

Contextul meme-ului postat de Tismăneanu a fost faptul că pe 9 aprilie 2020, circa 2.000 de persoane au așteptat înghesuite în parcarea Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca fără respectarea măsurilor de distanțare socială impuse de autorități. Oamenii urmau să plece spre Germania, ca muncitori sezonieri la cules de sparanghel.

Politologul, care este profesor la University of Maryland, SUA, a primit fotografia de la Denisa Comănescu, directoarea Editurii Humanitas Fiction. Tismăneanu a oferit apoi,  pe Facebook, o explicaţie: „O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de câteva minute, o poză primită pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Am şters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranţă, excluziune. Învăţătură de minte pentru mine. Poate şi pentru alţii”, citat de Libertatea.ro.

 

 

 

Memeul postat pe Facebool și sters de Tismăneanu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *