SCANDALUL ”PUCK”. Cum l-a picat Consiliul Județean pe managerul teatrului în comisia de evaluare care altădată îi dădea note mari

Categorii: Teatru

Scandalul de la Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca este departe de finalizare pentru că instituția finanțatoare, Consiliul Județean, toarnă gaz peste foc stârnind revolta angajaților ”PUCK”.

Astfel, aceștia au trimis un memoriu lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ), semnat de 40 de angajați, de limbă română și maghiară, prin care solicită menținerea ca director interimar al lui Emanuel Petran, proaspăt picat de CJ,  până la organizarea unui nou concurs.
”„Vă solicităm acest lucru, având în vedere că în opinia noastră depunctarea sa în cadrul evaluării a fost legată de problemele din ultima perioadă care v-au fost aduse în atenție în legătură cu instituția noastră. Regretăm că aceste evenimente, nedovedite, au cântărit în fața comisiei de evaluare mai mult decât rezultatele incontestabile ale activității managerului. În prezent, după o lungă perioadă de timp avem un prim rezultat care dovedește faptul că acuzațiile aduse conducerii actuale a Teatrului de Păpuși Puck au fost făcute tocmai în scopul de a destabiliza poziția managerului, de a-i afecta imaginea în fața Consiliului Județean Cluj pentru a primi evaluare negativă, absolut nemeritată: Consiliul Național de Combatere a Discriminării a pronunțat prima rezoluție față de acuzațiile de discriminare a secției maghiare, care au fost aduse în atenția presei în august 2020, o rezoluție favorabilă Teatrului, și anume, a constatat că nu există discriminare, că nu a fost încălcat nici un drept…Domnule președinte, apreciem că stă în puterea dumneavoastră să îndreptați această nedreptate care s-a făcut prin evaluarea managerului la sfârșit de mandat”, au scris angajații în memoriu.

Contractul lui Petran expiră luni, 31 mai, si nu va mai fi prelungit. El a primit media 8, 86. Dacă primea media 9 contractul era prelungit automat pe încă patru ani. Petran încheie astfel două mandate în funcția de director ”Puck”, timp în care a renovat complet sala de spectacole, care acum 8 ani era o gaură neagră, a renovat integral holul de acces, adus la nivel național , a inițiat și a impus festivalul internațional de marionete si teatru de păpuși ”WonderPuck”, open-air, de mare succes, și a obținut, ca teatru, 6 premii naționale și internaționale! 

Pentru această activitate, Consiliul Județean l-a evaluat în anii trecuți cu note între 9 si aproape 10 dar acum, la finalul celui de al doilea mandat a primit medie insuficientă pentru a mai continua. Petran își dorește un nou mandat. Acesta a și dat în judecată CJ pentru că se consideră subevaluat și solicită instanței să decidă o nouă evaluare a proiectului său de management.

Emanuel Petran, director Teatrul de Păpuși „Puck”

Când politica își bagă coada…

Problemele cu care se confruntă Petran dar și teatrul sunt pe două planuri: mai multe procese cu fosta șefă a secției române, Amalia Pecican, dată afară pentru indisciplină, care a intentat proces pentru reangajare în care solicită 40.000 euro de la Teatru. Și alte procese cu actrița Laura Corpodean Dumitrescu, dată afară pentru indisciplină, acuzată că refuză de peste un an să urce pe scenă într-un spectacol și care a intentat și câștigat procese cu ”Puck”, a fost reangajată, i s-au plătit confirm deciziei instanței retroactiv salariile. Este o schemă clasică când ești angajat la stat, nu prea se pierd acest tip de conflicte de muncă. Dar sunt pe rol alte procese cu actrița.

Al doilea plan, în care politicul joacă rolul principal, este tentativa de separare pe criterii etnice a Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, declanșată în campania electorală din luna august 2020. De atunci unii doresc înființarea unui teatru de păpuși exclusiv în limba maghiară. Iar pentru asta s-a acționat la cel mai înalt nivel politic local, prin președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, candidat la Primăria Cluj, pe care a ratat-o evident în fața lui Emil Boc, dar care, apoi, la parlamentare, a prins…al doilea mandat de deputat UDMR Cluj.

Într-o conferință de presă unde a fost invitată doar presa de limbă maghiară, la care au participat actuali și foști angajați de la ”Puck, inițiatori ai separării de linia română, dupa 60 de ani de colaborare permanentă cu linia română, si la care a venit și candidatul UDMR la Primărie, Csoma Botond, acesta anunța că are o inițiativă ce vizează înființarea unui teatru de păpuși maghiar, de sine stătător și că va demara discuții cu reprezentanții tuturor partidelor politice din Consiliul Județean. Botond susținea că în calitate de reprezentant al comunității maghiare și candidat la Primărie, ulterior la parlamentare, trebuie să îndeplinească obiectivele cerute de comunitate. 

„În cazul în care există o asemenea dorință, noi ca reprezentanți ai comunității maghiare, trebuie să încercăm să îndeplinim aceste deziderate. Am o astfel de inițiativă, înființarea unui teatru maghiar de păpuși de sine stătător, pe modelul teatrului maghiar existent. După alegeri vom iniția discuții cu partenerii din partidele politice românești din CJ, pe această temă”, spunea candidatul UDMR la Primăria Cluj-Napoca, Csoma Botond, actual deputat de Cluj.

Doar că managerul Emanuel Petran, actor și regizor la bază, toți angajații de la secția de limbă română dar și angajați ai secției de limbă maghiară, cu șefa ei în frunte s-au desolidarizat de propunere,  s-a ieșit în conferință de presă comună.

Tentativa de separare a eșuat dar doar pe moment.

Acum se dă atacul la directorul  Petran, cel mai mare obstacol în calea separării celor două secții. Iar ca cititorii Clujul Cultural să înțeleagă ”the big picture” să le spunem că partidele politice clujene își impart instituțiile publice unde își implantează oameni iar alianța PNL-UDMR, pe județ, care datează în diferite forme din 2004. a decis ca Teatrul ”Puck” să revină în ograda UDMR. Iar reprezentantul Consililului Județean în chestiunea ”Puck” este vicepreședintele Consiliului Județean, udemeristul Vakar Istvan, cel care a participat în toți acești 8 ani de mandat al lui Petran, alături de acesta, la toate conferințele de presă „de bine”. Când era tensiune domnul Vakar nu își făcea apariția la conferințe…

Vicepreședintele Consiliului Județean, economistul Vakar Istvan, lider UDMR Cluj

Iar instrumentul la îndemână care poate fi învins doar prin câștigarea unui proces în justiție împotriva lui este comisia de evaluare a managementului unui director de instituție publică în subordine, recte comisia Consiliului Județean. Zis și făcut, Petran a fost picat cu 8, 86 la evaluarea mandatului nr.2, 2016-2020,  dar acesta, cum am scris mai sus, a deschis proces Consiliului…

Din comisia de evaluare au făcut parte Vakar Istvan, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szep Gyula, fost responsabil cu domeniul cultural în cadrul UDMR, și Florin Estefan, directorul Operei Române Cluj. Estefan i-a acordat lui Petran nota 9,50, notele atribuite de ceilalți membri ai comisiei au dus la media 8,86, scrie și generalistul Făclia.

Consiliul Discriminării respinge acuzațiile de separatism

Mișcarea separatistă de la ”Puck” a fost spulberată de o decize a Consiliului Național al Discriminării (CNCD). Directorul Petran a înaintat plângeri și a solicitat CNCD să analizeze și să stabilească dacă cei de la linia maghiară au fost discriminați. CNCD a respins acuzațiile aripei separatiste ca fiind nefondate.

Toate acestea la un teatru..de păpuși…

4 răspunsuri

  1. Politicenii în marea lor majoritate sunt fără minima educație culturală, nu au călcat într_un teatru; operă sau, și mai grav nu au citit din școala primară o carte, se amestecă în administrarea instituțiilor de cultură. Cu ce drept? Al funcției politice. Din motivele amintite fiecare decizie a lor e PROASTĂ. La Cluj e și latura naționalistă în joc: UDMR-ul profită de alianță cum a șantajat mereu guvernul.EVALUAREA LUI PETRAN E CLAR FĂCUTĂ CU INTENȚIA DORINȚEI UDMR-ULUI DE DESPĂRȚIRE A CELOR DOUĂ TRUPE. ASTA E POLITICA UDMR PESTE TOT UNDE SUNT DOUĂ TRUPE ÎNTR-UN TEATRU. VAI ȘI AMAR DE ȚARA CARE E STĂPÂNITĂ DE ASTFEL DE politruci fără pic de cultură și cu sentimente naționaliste în conviețuirea culturală:

  2. Doamne, ce bucurie. chiar exista dreptate pe lume. Felicitari comisiei de evaluare si va doresc multa sanatate. ati facut o treaba foarte buna. Teatrul Puck chiar merita pe altcineva in frunte. un om care sa nu se gandeasca doar la cifre, precum acest articol ar dori sa scoata in evidenta drept lauda ci o persoana cu valori morale, care apreciaza si respecta oamenii care lucreaza acolo.

    1. CRED SIGUR CA ESTI PĂTINITOARE PRIN INTERES DIRECT. VALOAREA MORALĂ A DUMITALE NU TE DĂ DIN CASĂ AFARĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.