S-a lansat departamentul ‘Madrigal for Babies’

Esenţial Muzica

Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ a lansat marţi Departamentul de cercetare ‘Madrigal for Babies’, dedicat studiului şi promovării la nivel naţional a impactului muzicii şi educaţiei muzicale asupra celor mai mici dintre ascultători.

Departamentul „Madrigal for Babies – muzicoterapie şi educaţie muzicală timpurie în perioada pre şi post natală” este o nouă direcţie în activitatea Corului Madrigal, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Asociaţia Română de Muzicoterapie şi în colaborare cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat că noul proiect reprezintă o parte din preocuparea Corului „Madrigal” pentru tânăra generaţie.

„Susţinerea ca ministru pentru Corul şi instituţia numită ‘Madrigal’ este una cât se poate de fermă şi puternică şi justificată, pentru că ‘Madrigalul’, din perspectiva mea, este exact acel gen de instituţie culturală, care ştie să se reinventeze, care ştie să ajungă la public în toate formele în care publicul se manifestă şi acesta este un exemplu de înţelegere a misiunii de formare pe care instituţiile cultură le au. (…) Acest proiect ‘Madrigal for Babies’ aş putea spune că este o parte exact din această preocupare pentru tânăra generaţie, care pleacă de la Programele Cantus Mundi”, a declarat Turcan, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Casa Madrigal.

Ministrul a mărturisit că are şi o susţinere „personală”, în calitate de mamă, pentru acest proiect, deoarece, atunci când era însărcinată „a experimentat terapia prin muzică” pentru băiatul său. „Îi puneam muzică atunci când eram însărcinată şi exact melodiile pe care le-am ascultat atunci au devenit melodiile lui preferate în momentul în care s-a născut şi a crescut şi a început să aibă o preferinţe. Aşadar chiar cred în terapia prin muzică”, a menţionat Raluca Turcan.

Ea a evidenţiat că „Madrigal for Babies” un proiect fundamentat ştiinţific, ceea ce îi oferă consistenţă, fiind implicaţi cercetători reputaţi, muzicieni şi specialişti în muzico-terapie.

„Un lucru care are o bază ştiinţifică este prezentat şi într-o formă culturală. Sunt două valenţe, care, din punctul meu de vedere, cred că pot să ajute ca, în timp, să ajungem o societate mult mai aplecată spre frumos şi spre lucrurile bune. Madrigalul aş putea spune că este această forţă culturală pe care noi o avem în societate. (…) Practic, ei sunt o forţă prin ceea ce reuşesc să creeze, aducând oamenii aproape de valori frumoase, solide, consistente şi unificatoare”, a mai spus Raluca Turcan.

Managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Emil Pantelimon, a precizat că „Madrigal for Babies” este un program de cercetare, testat anul trecut şi care capătă permanenţă.

„Împreună cu muzicoterapeutul Angelica Postu, care e în legătură cu noi zi de zi, vom încerca să rezolvăm problemele pe care le ridică, pe teme diverse teme de cercetare, părinţii care încă n-au copii, respectiv mămicile gravide, dar şi cei care au copii, deocamdată, până într-un an. Important este că practic ne dorim ca (…) fiind vorba despre un program permanent să putem să găsim răspunsuri pentru problemele pe care le ridică aceste situaţii în care muzica poate deveni un foarte bun medicament”, a spus Pantelimon.

Început ca proiect pilot în anul 2023, alături de muziciana Angelica Postu, muzicoterapeut la Spitalul Universitar de Psihiatrie Charite din Berlin, preşedinta Asociaţiei Române de Muzicoterapie, conceptul „Madrigal for Babies” a făcut cunoştinţă cu publicul bucureştean în vara anului trecut, în cadrul unui concert dedicat bebeluşilor şi femeilor însărcinate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *