Președintele Academiei Române, I.A. Pop: Eminescu – un vizionar; a scris pentru nesfârşire

Actualitate Esenţial

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, luni, că Ziua Culturii Naţionale stă sub semnul lui Mihai Eminescu, „un vizionar”, care a creat în spiritul poporului său, dar a cunoscut şi armonia popoarelor lumii.

„Ziua aceasta stă sub semnul lui Mihai Eminescu. Mulţi îl critică, fără să fi creat nimic. Mie mi se pare că dacă îl critici pe Iorga, trebuie să fii istoric şi să încerci să produci ceva şi tu. Dacă îl critici pe Eminescu şi eşti imberb, ar trebui să ai mai multă răbdare, să aştepţi să îmbătrâneşti, să vezi ce şi cum. (…) Dacă el, Eminescu, alături de contemporanii lui, Alecsandri, Creangă, Caragiale, Slavici sau Coşbuc, nu e cunoscut şi apreciat în lume cum s-ar cuveni şi dacă străinătatea are o altă ierarhie a valorilor intelectuale româneşti decât avem noi aici în ţară şi în Republica Moldova, nu e vina lui Eminescu, e vina noastră şi poate a lumii nedrepte în care trăim. Eminescu a avut o capacitate de asimilare ieşită din comun şi o putere de judecată cu profunzimi neatinse de niciun român. A trăit în epoca ridicării edificiului statal naţional, dar, cum ştiţi, a criticat dur societatea contemporană lui”, a spus Ioan-Aurel Pop la sesiunea dedicată festivă comună dedicată Zilei Culturii Naţionale.

El a arătat că Eminescu a fost „un vizionar”, care „a creat în spiritul poporului său, dar a cunoscut şi armonia popoarelor lumii”.

„Nu a scris pentru un loc şi pentru un timp anume. Eminescu a scris pentru nesfârşire. De aceea, ziua naşterii copilului zburdător pe cele dealuri de la Ipoteşti e ziua fastă a destinului acestui popor, proclamată în chip înţelept în cele două state româneşti şi în sufletele românilor de oriunde drept Ziua Culturii Naţionale”, a adăugat Pop.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Academia Română, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, a organizat luni, în format hibrid, sesiunea festivă comună dedicată Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul a avut loc simultan în Aula Academiei Române şi în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *