Retman, primele desene animate psihoterapeutice din lume, create la Cluj

Categorii: Esenţial
Retman este eroul care vine în ajutorul copiiilor şi adolescenţilor ce se confruntă cu probleme de anxietate, depresie, vinovăţie şi furie, şi pe care părinţii şi educatorii îl pot găsi sub forma unor cărţi şi desene animate lansate la editura Trei.
Proiectul este dezvoltat de prof. univ. dr. Daniel David, în colaborare cu Anca Dobrean, specialist în psihologie şcolară, a copilului şi a dezvoltării, jurnalistul Mihai Goţiu care s-a ocupat de elaborarea scenariilor, şi Bencze Laszlo de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca şi reprezintă o premieră la nivel global.
„Retman a fost gândit în anii ’70-’80, a fost abandonat atunci de institutul Albert Ellis din New York, deoarece forţa computerelor nu era foarte mare, astfel încât nu au putut să facă desene foarte complexe. Noi l-am reluat în anii 2000 şi ce vrem să facem cu acest personaj este să ducem psihoterapia la oameni, nu doar prin cabinetul de psihoterapie, ci prin diverse cărţi, acţiuni cu rol educaţional. Retman a fost dezvoltat prin benzi desenate, prin poveşti raţionale pentru copii, îl avem pe Retman ca robot şi ca desen animat. Uitându-mă la literatură de specialitate, cred că sunt primele desene animate psihoterapeutice. Cu siguranţă primele de orientare cognitiv comportamentală”, spune profesorul Daniel David. 
anca dobrean, daniel david
Cercetătorii Anca Dobrean şi Daniel David
Proiectul a fost dezvoltat timp de opt ani, timp în care s-a urmărit efectul pe care desenele le au asupra copiiilor, felul în care aceştia reacţionează, dacă îl îndrăgesc pe Retman şi multe alte aspecte. Produsul final este o carte ce are ataşat un CD cu cinci filme de desene animate, unul cu caracter general, ce face introducerea în poveste, şi patru filme focalizate pe cele mai frecvente probleme pe care copiii le întâlnesc în viaţa de zi cu zi: anxietate, depresie, furie şi probleme legate de vinovăţie. Cartea poate fi utilizată de părinţi, educatori şi psihologi care îi pot ajuta pe cei mici să înveţe cum să evite stările de anxietate, depresie  şi cum pot să obţină o stare pozitivă.
DSC_1665
Povestea filmuleţelor urmăreşte fricile personajelor principale, frici alimentate de răii poveştii, Necesarus, Catastrofus, Descurajatus şi Frustratus. Pentru că aceştia să nu pună stăpânire pe gândurile copiilor din desenele animate, Retman le vine în ajutor şi le explică ce să facă pentru a scapă de frici.
„Emoţiile pe care le avem nu sunt determinate de întâmplările din viaţă, în ciuda a ceea ce cred oamenii, ci de modul în care noi gândim asupra lor, iar gândurile care generează probleme emoţionale sunt de patru feluri. Unii dintre noi avem tendinţa să catastrofăm şi devenim anxioşi, unii avem tendinţa să gândim într-o manieră globală – prost, incapabil, fără valoare- şi devenim depresivi, alţii au tendinţa să nu aibă toleranţă la frustrate când lucrurile nu stau cum vor ei, şi mulţi gândesc într-o manieră rigidă, ne formulăm scopurile şi dorinţele în termen de „trebuie cu necesitate”. Pentru fiecare condiţie iraţională s-a creat câte un personaj: Necesarus, Catastrofus, Descurajatus şi Frustratus şi şeful tuturor este Iraţionalus care luptă cu Retman pentru a avea impact asupra modului în care gândim”, spune Daniel David.
Pentru ca partea de terapie să fie pe înţelesul celor mici, jurnalistul Mihai Goţiu s-a ocupat de partea de scenariu, făcută în aşa fel încât să fie accesibilă publicului larg. Produsul final va fi prezentat publicului pe 12 noiembrie, cu toate că lumea deja a început să-l achiziţioneze.
Proiectul a fost realizat pe baza de voluntariat. S-a folosit un buget de peste 20.000 de euro , bani câştigaţi la concursul organizat de Fundaţia Dinu Patriciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.