”REQUIEM”, de Mikis Theodorakis, o primă audiție națională, în ajunul Luminației. Încasările vor fi donate

Esenţial Operă

În întâmpinarea Luminației, Opera Naţională Română din Cluj-Napocaîn parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla  invită clujenii luni,  31 octombrie 2016, la concertul extraordinar oferit în primă audiției națională ”REQUIEM”, de Mikis Theodorakis.

     Într-o perioadă solemnă, dedicată rememorării, introspecției și purificării sufletești, excepționala ocazie lirică le va oferi spectatorilor un concert vocal-simfonic înălțător și de o spiritualitate aparte, menit să le aducă lumină tuturor celor prezenți.

În ajunul zilei dedicată de Biserică pomenirii celor plecați dintre noi, concertul in memoriam aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca un eveniment deosebit, în premieră națională, ce contemplă valorile și rememorarea uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii, creația lirică purtând semnătura lui Mikis Theodorakis, o personalitate reprezentativă a artei muzicale din Grecia, renumit și la nivel internațional. Recunoscut deopotrivă pentru lucrările sale de largă adresabilitate, precum și pentru cele ce surprind cu finețe și atenție diversele ipostaze ale folclorului grec, incluzând dansuri populare, versurile poeților eleni și genuri muzicale ample de esență cultă, Theodorakis inclină cu profunzime către rememorarea trecutului și evocarea autentică a unor momente istorice, politice. 

afis
La rândul său o excepțională dovadă a marcării adevărului istoric, sensibilității spirituale și introspecției, ”Requiem”-ul lui Mikis Theodorakis, scris în anul 1984, a fost dedicat morților în urma masacrului din orașul grecesc Kalavryta, îndoliat de una dintre cele mai grave crime de război ale Axei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Discursul vocal-simfonic dedicat de către compozitor celor cinci soliști, corului mixt și orchestrei, are la bază, pe parcursul celor doisprezece părți ale sale, textele părintelui Ioan Damaschinul.

Precum se anunță din titlu, ”Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, abordată de-a lungul secolelor de remarcabili compozitori datorită profunzimii sale conceptuale și spirituale, fiind oferită drept omagiu celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ”Requiem” s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten.
Concertul vocal-simfonic aduce pe scena  Operei Naționale Române din Cluj-Napoca o distribuție de înaltă ținută:  soprana Veronica Fizeșan,  mezzosoprana Andrada Ioana Roșu,  tenorul Eusebiu Huțan, bas-baritonul Cristian Hodrea și basul Simonfi Sandoracompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta Maestrului Adrian Morar, cu participarea Corului de Copii ”Junior VIP” al Liceului de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, dirijor: Anca Mona Mariaș.

Se donează încasările

Evenimentul liric este realizat în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, având un important scop nobil, toate donațiile colectate cu această ocazie fiind destinate construcției Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu, dedicată memoriei tuturor Martirilor și Mărturisitorilor din secolul al XX-lea.  
Biletele spectacolului pot fi achiziționate de la Agenția teatrală și online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *