EXCLUSIV. Siteul Clujulcultural.ro publică un nou episod tip remember, ultimul, dedicat Revoluţiei din 1989. De data aceasta veţi putea vedea cum arătau ziarele apărute în…1989, dar primele ziare libere, necomuniste, din Cluj-Napoca.
Sursă de documentare ne-a fost volumul „Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectivă şi ilustrată a presei scrise, Cluj-Napoca, 1989-2010”, ed. Eikon-Comunicare.ro, autor jurnalistul Tiberiu Fărcaş.
În comunism, la Cluj-Napoca apăreau doar doua cotidiene de partid, ale PCR, Făclia de Cluj respectiv cel de limbă maghiară, Igaszag plus presa culturală formată din revistele Tribuna, Steaua, Korunk şi Helikon.
În agitata zi de 22 decembrie, după ce cu o zi înainte în Piaţa Libertăţii, Mărăşti, Astoria şi Fabrica de Bere au murit martirii Clujului, ziariştii clujeni de la Făclia şi Igaszag au întors foaia şi nu au mai acceptat dictatura partidului şi scrisul la comandă. Astfel că în dimineaţa zilei de 23 decembrie apăreau…Adevărul şi Szabadsag (Libertate n.r.).
Fenomenul Clujul Liber
Primul ziar care nu a avut nici o legătură cu presa comunistă a fost Clujul Liber, fondat de un grup de revoluţionari, tineri majoritatea, la iniţiativa secretarului literar al Teatrului Naţional care fost Radu Bădilă. Ziarul a fost redactat în după amiaza de 22 decembrie şi avea 4 pagini. A fost primul ziar care a ieşit din rotativă la tipografie.
Evident toate ziarele apărute erau alb-negru.
Clujul Liber s-a transformat apoi în săptămânalul de opoziţie la FSN, Atlas-Clujul Liber şi apoi Atlas iar în decembrie 1993 şi-a încetat apariţia.
Iată cum arăta acest ziar!