Regizorul român Alexander Nanau în juriul Festivalului de Film de la Veneţia

Categorii: A 7-a

Regizorul român Alexander Nanau, cunoscut pentru documentarele „Toto şi surorile lui” şi „colectiv”, va face parte din juriul Festivalului de Film de la Veneţia de anul acesta, au anunţat miercuri organizatorii.

Cea de-a 78-a ediţie a evenimentului va avea loc în perioada 1 – 11 septembrie.

Prezidat de cineastul sud-coreean Bong Joon Ho, aşa cum a fost anunţat anterior, juriul Venezia 78 este alcătuit din regizoarea americană de origine chineză Chloé Zhao, marea câştigătoare a ediţiei de anul trecut, cu „Nomadland”, actriţa Virginie Efira (Belgia, Franţa), care a jucat cel mai recent în „Benedetta” al lui Paul Verhoeven, actriţa şi cântăreaţa Cynthia Erivo (Marea Britanie), care interpretează rolul Aretha Franklin în al treilea sezon „Genius” al National Geographic, actriţa şi producătoarea canadiană Sarah Gadon; regizorul italian Saverio Costanzo („L’amica geniale”) şi regizorul român Alexander Nanau, dublu nominalizat la Oscar anul acesta cu documentarul „colectiv”, care a avut premiera anul trecut la Veneţia.

Juriul va acorda mai multe premii în Competiţie: Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tânăr actor/actriţă.

Tot miercuri organizatorii au anunţat şi juriul secţiunii Orizzonti. Acesta va fi prezidat de regizoarea Jasmila Žbanić („Quo Vadis, Aida?”, Bosnia şi Herţegovina) şi alcătuit din regizoarea norvegiană Mona Fastvold („The World to Come”, lansat la Veneţia anul trecut), regizorul iranian Shahram Mokri („Fish/Cat” a câştigat în 2013 premiul special al secţiunii pentru conţinut inovativ), scriitoarea italiană Nadia Terranova şi Josh Siegel, curatorul departamentului de film de la MoMA (New York).

Juriul va acorda trofeele: Orizzonti pentru cel mai bun film, Orizzonti pentru cel mai bun regizor, Premiul Orizzonti special al juriului, Orizzonti  pentru cea mai bună actriţă, Orizzonti pentru cel mai bun actor, Orizzonti pentru cel mai bun scenariu şi Orizzonti pentru cel mai bun scurtmetraj. Nu este permisă acordarea acestor trofee ex aequo.

Membrii juriului care va acorda Premiul „Luigi De Laurentiis” pentru film de debut – Leone del Futuro – sunt: producătorul şi regizorul italian Uberto Pasolini („The Full Monty”), care va fi preşedinte, Martin Schweighofer (Austria), critic de film şi director de festival, şi Amalia Ulman (Argentina), artist vizual şi regizor al cărei lungmetraj de debut.

Ei vor acorda premiul în valoare de 100.000 de dolari regizorului şi producătorului celui mai bun lungmetraj de debut din toate secţiunile festivalului.

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia va fi anunţată pe 26 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.