Concursul de muzică Eurovision urmează să aibă loc în Regatul Unit în 2023, în contextul în care organizatorul acestuia, European Broadcasting Union (EBU), a decis că nu se poate desfăşura în Ucraina, din cauza invaziei şi războiului ruse, iar regatul s-a clasat pe locul doi în ediţia din acest an, relatează BBC News.
BBC precizează că a purtat negocieri în acest sens cu EBU.
Oraşul în care urmează să aibă loc concursul nu a fost stabilit încă, însă oraşele Glasgow şi Manchester doresc să-l găzduiască.
BBC scrie că regatul dispune de numeroase locuri şi arne, cazare şi legături internaionale de transport şi că oraşele Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, Londra , Brighton, Belfast şi Cardiff ar putea dori să organizeze concursul.
Ele este necesar să dovedească faptul că au facilităţile necesare şi să parcurgă un proces de selecţie.
EBU cere ca locul concursului să poată primi aproximativ 10.000 de spectatori, să fie uşor accesibil de pe un aeroport internţaional şi să dspună de locuri de cazare pentru cel puţin 2.000 de delegaţi, jurnalişti şi spectatori.
Kalush Orchestra a câştigat ediţia din mai a Eurovision, într-o demonstraţie publică a susţinerii acesteiţări însângerate de războiul rus.
Sam Ryder, care a reprezentat regatul Unit, s-a clasat pe locul doi, cel mai bun rezultat al regatului din 1998 încoace.
Regatul Unit a găzduit Eurovision de opt ori – mai mult decât orice altă ţară.
El a preluat găzduirea concursului în locul altor patru ţări – în locul Germaniei în 1960, al Franţei în 1963, al Monaco în 1972 şi al Luxemburgului în 1974.
Regatul a găzduit ultima oară Eurovision în 1998, la Birmingham, după victoria Katrina and the Waves’.
Harrogate, Brighton, Edinburgh şi Londra au găzduit, de asemenea, concursul.
Israelul a fost ultima ţară care a refuzat să găzduiască competiţia, în 1980, după ce a câştigat-o cu un an mai înainte.
Ucraina ar fi urmat să găzduiască această competiţie în 2023, însă EBU a decis că nu poate face acest lucru din cauza războiului.
Acest anunţ l-a dezamăgit pe ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, care a cerut ”schimbarea deciziei”.
Însă organizatorul a rămas ferm şi a subliniat că ”înţelege deplin dezamăgirea cu care a fost primit anunţul” său.
”Decizia a fost luată în baza responsabilităţii EBU de a se asigura că sunt garantate condiţiile siguranţei şi securităţii tuturor celor care lucrează şi participă la eveniment, a cărui organizare este necesar să înceapă imediat în ţara gazdă”, subliniază EBU.
La anunţarea deciziei, premierul Boris Johnson şi ministrul britanic al culturii Nadine Dorries au susţinut dorinţa Ucrainei de a găzdui Eurovision.
Potrivit Express şi Star, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus lui Boris Johnson în weekend că, oriunde ar avea loc, Eurovision este necesar să sărbătorească şi onoreze poporul ucrainean.
EBU a subliniat, anterior, la rândul său că ”intenţionează ca victoria Ucrainei să fie reflectată în show-ul de anul viitor”.