Proiectul cu care Clujul a ajuns capitală europeană a tineretului a ajuns în finala Premiului european Charlemagne

Clio

Programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului
este proiectul câștigător în România pentru 
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2015

România merge în finala „Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni 2015” cu proiectul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului, în urma desemnării câștigătorilor la nivel național în cele 28 de state membre ale UE!

Proiectul va fi jurizat la nivel european de Președintele Parlamentului European, trei deputați și patru reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne. Anul acesta au fost înscrise în competiție 350 de proiecte – 28 de proiecte din Europa au ajuns în finală, între care și proiectul înscris de Federația SHARE Cluj-Napoca.

Toți cei 28 de finaliști sunt invitați în perioada 11 – 14 mai, la Aachen, Germania la ceremonia de acordare a premiilor celor 3 proiecte care trec și următoarea etapă de jurizare. Cei 3 câștigători finaliști vor fi anunțați în data de 23 aprilie 2015.

Premiile au o valoare totală de 10.000 de euro, astfel: 5.000 de euro pentru locul I, 3.000 de euro pentru locul al doilea și 2.000 de euro pentru locul trei. Premiile includ și o invitație oferită echipelor câștigătoare de a vizita Parlamentul European (la Bruxelles sau la Strasbourg), în toamna anului 2015.


„Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” este deschis tinerilor cu vârste între 16 și 30 de ani și dorește să încurajeze atât dezvoltarea unei conștiințe europene în rândul tinerilor, cât și participarea acestora la proiectul de integrare europeană. Premiul este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.

Concursul, ajuns la cea de-a opta ediție, este organizat de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen. Proiectele câștigătoare din cadrul edițiilor anterioare includ exemple de cooperare între tineri din diferite state membre – cum ar fi evenimente pentru tineret, schimburi de experiență între tineri sua proiecte online cu dimensiune europeană.

Câștigătorii ediției din 2014 au fost: „Our Europe” – un proiect de călătorii din Danemarca, „JouwDelft & Co.” – un congres din Olanda și „Employment4U” – din Cipru.

Perioada de desfășurare a competiției pentru ediția din 2015:

  • 2 decembrie 2014: lansarea competiției
  • 23 februarie: termenul limită de înscriere a proiectelor
  • 13 martie: selectarea celor 28 de proiecte finaliste la nivel național
  • 23 aprilie: selectarea celor 3 proiecte câștigătoare
  • 12 mai: ceremonia de acordare a premiilor la Aachen


Municipiul Cluj-Napoca este primul oraș din România desemnat Capitala Europeană a Tineretului. Titlul a fost câştigat în urma unui concurs internaţional organizat de Forumul European al Tineretului, cea mai reprezentativă structură de tineret la nivel european. Responsabilitatea coordonării programului a fost delegată de municipalitatea clujeană către Federația SHARE Cluj-Napoca, structură non-guvernamentală alcătuită la acest moment din 37 organizații studențești și de tineret.

Misiunea asumată de Capitala Europeană a Tineretului 2015 este de a întări rolul și sprijinul acordat tinerilor şi organizaţiilor de tineret în participarea activă a acestora la schimbarea societăţii, printr-un proces de dezvoltare urbană sustenabilă, responsabilă şi incluzivă, prin împărtăşirea spaţiului, culturii, muncii, viziunii şi valorilor europene, adresând teme precum responsabilizarea tinerilor, susținerea acestora, mobilitate, dialog structurat și informare în cadrul unui program desfășurat pe parcursul unui an în Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *