Primul film despre experimentul re-educării de la Pitești ajunge la Cinema Florin Piersic

Categorii: A 7-a

Primul film despre sinistrul fenomen al re-educării ajunge la Cluj: Filmul independent Experimentul Pitești intra pe marile ecrane si la Cluj incepand cu 19 martie, la Cinema ’Florin Piersic.

  • Filmul artistic independent despre Experimentul Pitești, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag,  se lanseza  anul cesta incepand cu proiectii caritabile. 
  • Filmul artistic independent ”Experimentul Pitesti”este primul film facut vreodata despre ceea ce a fost, conform scrierilor lui Alexandr Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura în 1970,   ”cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est”  si “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
  • Filmul artistic independent despre ”Experimentul Pitesti” este si primul lung-metraj artistic facut vreodata despre ceea re-educare.
  •  Pe data de 19  martie echipa va proiecta filmul la Cluj, in cadrul unui eveniment caritabil
  • Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen 

Asadar, Asociația ”Connections”, invită publicul, duminică, 19 martie,  la film, la Cinema ‘’Florin Piersic” din Cluj, incepand cu orele 19.30. 

Biletele au valoare de donație către Asociația Connections România si se achizitioneaza de la casa de bilete a cinematografului sau online AICI . Este indispensabil important ca din biletele vandute sa ne platim actorii si echipa care au lucrat benevol 11 ani la acest proiect necesar. In incinta salii de cinama va exista si o cutie pentru donatii.

 În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținator al acestui proiect. 

Proiecția lung-metrajului se va desfășura pe durata a 1h.20 de minute, urmată de o sesiune  Q&A cu realizatorii filmului. 

Vă rugăm să  ajungeți în sală cel puțin cu 10 minute înainte. 

Program: 

 7.00-7.30 Pm – intrarea spectatorilor si a invitatilor in sala 

7.30pm-7.35 pm  – 2 minute introducere din partea Doamnei manager al Cinematografului Victoria    

7.35 pm  – 2 minute introducre  despre film de catre  regizoarea Victoria Baltag 

7.40- 9.00 – vizionare film 

9.00-9.15  – sesiune Q&A 

Nota: Invitatii din presa vor avea un moment alocat  special discutiei cu dumnealor de la 7.00 -7.30 pm in foaierul Teatrului. Rugam sa anuntati prezenta prin confirmare la nr.: 0747551721

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est. 

Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură.  Și eu, și  echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune. ”, a spus Viorica Baltag.

Brosura filmului cu testimoniale de la actori, membri ai echipei si rudele celor care au patimit la Pitesti AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *