Primă audiție la Filarmonică

Actualitate Muzica Spectacol

Filarmonica „Transilvania” promite o interpretare de excepție a unei capodopere pianistice, Concertul nr. 2 de Mortiz Moszkowski, vineri, 27 mai, ora 19.00.

Efervescența virtuozității va fi completată în partea a doua a serii concertistice de intensitatea romantismului nordic, ce prinde viață pe notele Simfoniei nr. 1 de Jean Sibelius.

Orchestra Filarmonicii TRANSILVANIA are la pupitrul său în această seară pe unul dintre cei mai talentați dirijori britanici, Paul Mann. Format la Şcoala de Muzică Chetham, apoi la Universitatea York, recunoașterea meritelor artistice ale lui Paul Mann au venit odată cu debutul său ca pianist, ulterior ca dirijor. În 1998, el a câştigat Concursul de dirijat Donatella Flick, eveniment ce a marcat debutul său în lumea internațională a muzicii simfonice, când a devenit dirijor-asistent la London Symphony Orchestra. Până în 2008, Paul Mann a fost dirijor-principal al Orchestrei Simfonice din Odense (Danemarca). Unul dintre cele mai remarcabile şi recunoscute succese ale sale a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formația rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall.  Prezența dirijorului Paul Mann la Cluj are o semnificație aparte pentru Filarmonică, de care se leagă o frumoasă colaborare, din care a rezultat un amplu turneu de concerte cu aceeași renumită formație Deep Purple şi orchestra simfonică clujeană.

Aurelia Vişovan, născută în 1990 la Sighetu Marmației, a studiat pianul la  Cluj, sub îndrumarea profesoarelor Monica Chifor, Gerda Türk și a Adrianei Bera. În 2016 a absolvit cu nota maximă, Universitatea de Muzică din Viena, unde a studiat pianul cu Martin Hughes și clavecinul cu Gordon Murray. În 2021, Aurelia Vișovan a obținut titlul de doctor în muzică la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”din Cluj. În prezent, ea este profesor universitar la catedra de pian a Universității de Muzică din Nürnberg.
Aurelia Vişovan are în palmares peste 25 de premiiși distincții, printre care Premiul I la Concursul Internațional de Pian „Santa Cecilia” din Porto, Premiul special pentru cea mai bună interpretare a piesei contemporane la Concursul Internațional de Pian „Premio Jaén” din Spania, Premiul al V-lea la Concursul Internaţional de Pian de la Takamatsu (Japonia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *