Premiul pentru cel mai bun spectacol al Festivalul de Păpuși și Marionete „Puck” 2016 ajunge la Teatrul „Țăndărică” din București

Categorii: Actualitate, Teatru

Spectacolul „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, prezentat la Cluj de artiștii Teatrului „Țăndărică” din București a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol al celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” din Cluj-Napoca.

Manifestarea a reunit timp de o săptămână aproximativ 7.000 de spectatori, 32 de spectacole din țară și din Danemarca, Slovenia, Ungaria, Rusia sau Moldova, precum și expoziții și conferințe.

Piesa lui Matei Vișniec Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, în regia lui Ioan Brancu, e un poem plin de tandrețe și candoare despre prietenie, solidaritate și speranță. Mai precis, este povestea unui om de zăpadă care pornește într-o călătorie pentru a convinge soarele să își domolească razele care îl topesc. El își face mulți prieteni pe drum și ajunge să îi ceară astrului ceresc ajutor pentru ei. Căldura își face între timp efectul. Tot ce rămâne din omul de zăpadă este inima lui roșie care pulsează. Impresionat, soarele îi promite că îl va readuce la viață în iarna următoare și că îl va transforma în vis. Poate de aceea, în fiecare iarnă apare în curți, parcuri, pe străzi, mereu mai proaspăt pentru a ne înveseli.

2003-grand-prix

Premiul pentru scenografie i-a fost acordat Eugeniei Tărășescu Jianu, pentru spectacolul Mica Sirenă a Teatrului „Căluțul de Mare” din Constanța. Premiul pentru muzică a fost primit de Alexandru Berehoi, pentru spectacolul Mica Sirenă, al Teatrului „Căluțul de Mare” din Constanța.

Au mai fost acordate distincții pentru: Interpretare colectivă (pentru personajul Ghionoaia din „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” al Teatrului „Merlin” din Timișoara) și Interpretare individuală (pentru personajul Mica Sirenă – Dana Manolache și Lucian Orbean în spectacolul Prințesa mecanică, Teatrul Ciufulici, Ploiești). Premiul special al juriului a fost înmânat interpreților personajului Lupul din Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, al Teatrului „Țăndărică”. Premiul special al juriului pentru coerență și păstrarea tradiției a fost acordat spectacolului Copacul care se înalță la cer al Trupei „Lilliput” din Oradea. În cadrul galei de vineri seară a mai fost acordat Premiul special al juriului pentru atmosfera spectacolului Muck cel Mic, prezentat de Teatrul „Prichindel” din Alba Iulia.

Papusi

Au mai fost oferite următoarele distincții:

Diplomă pentru interpretare vocală Florian Silaghi – personajul Stan Bolovan din spectacolul Stan Bolovan, Trupa Arcadia, Oradea

Diplomă pentru personajul Kay din Crăiasa Zăpezii, – Teatrul Ariel, Tîrgu Mureș

Diplomă pentru explorarea eclectismului – Noroc cu laptele, Teatrul Csiky Gergely, Timișoara

Diplomă pentru scenariul dramatic – Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, „Teatrul Țăndărică”, București;

Diplomă pentru muzica originală: Cári Tibor pentru spectacolele Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele și Noroc cu laptele.

De asemenea, directorul Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, Emanuel Petran, i-a înmânat un premiu special regizorului Traian Savinescu, cel care a fondat festivalul, în urmă cu 15 ani.

Ediția din acest an a festivalului a avut loc între 17 și 21 octombrie. Aproximativ 7.000 de spectatori au luat parte la evenimentele care s-au desfășurat pe scenele Teatrului de Păpuși „Puck”, a Casei de Cultură a Studenților, precum și la ZUG.zone, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cinema „Dacia”, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Opera Maghiară de Stat, precum și la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca. Juriul competiției a fost condus de Slobodan Markovic (organizator al unor festivaluri internaționale de profil) și a fost format din dr. Eugenia Sarvari (teatrolog), lect. Univ Dr. Katona József, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican (dramaturg), și dr. Epaminonda Tiotiu (scenograf).

 

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.