Criticul de artă Negoiță Lăptoiu: de 30 de ani Muzeul de Artă aproape că nu mai cumpără tablouri, se bazează pe donații

Pictură Special Vizual

Zeci de clujeni au participat, joi, 20 octombrie, de la ora 17.00, la  vernisajul expoziției „Satul și țăranul în pictura românească”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Directorul muzeului, istoricul Tudor Sălagean alături de Alin Samochis, organizator al expoziției,  criticul de artă Negoiță Lăptoiu au participat la vernisaj. În sala Reduta a muzeului au putut fi văzute personalitați ale Clujului, cum ar fi părintele Ioan Bizău, teolog renumit care susține arta.

În deschiderea vernisajului, istoricul Tudor Sălagean a mulțumit tuturor colecționarilor de tablouri pentru donațiile acestora.

Colecționarul Alin Samochis a explicat cum a luat decizia de a organiza evenimentul.  subliniind faptul că traiește in lumea artei si își doreste să contribuie la dezvoltarea si păstrarea  acestei culturi . Motto-ul după care se ghidează acesta este “Trăind intr-o lume a artei am vrut să întorc mulțumiri iubitorilor de artă”.

20161020_175158

Criticul de artă Negoiță Lăptoiu, a susținut cu o voce apăsătoare că “trăim  într-o epocă a globalizării si uităm de meșteșuguri populare și de ceea ce se numește artă”.

20161020_172439

Acesta a spus, vădit afectat, că în ultimii 30 de ani Muzeul de Artă nu prea mai achiziționează  opere de artă, tot ceea ce a intrat  în muzeu a venit mai ales din  bază de donații!

20161020_174905

Părintele Ioan Bizău a spus la finalul vernisajului că ar dori să vadă la MET tablouri ale pictorilor Mariana Bojan, Vasile Gheorghiță, Nicolae Brană, Aurel Dan, Letiția Munteanu și Petre Abrudan.

Expoziția „Satul și țăranul în pictura românească”, va fi deschisă în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016.

Text și foto,

Alina Vasilescu,

student, an 1, jurnalism UBB

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *