Premiul LUX 2018. Filmele finaliste proiectate la Cinema Victoria

A 7-a

Biroul Parlamentului European în România vă invită la proiecţiile filmelor finaliste în cursa pentru Premiul LUX 2018, în perioada 3- 4 noiembrie 2018, la Cinema Victoria.

Toate cele trei filme au în centru personaje feminine și pun în discuție sensul și importanța acțiunilor individuale în aceste vremuri dificile. „Styx” este odiseea unei femei solitare împinsă de împrejurări să-și asume soarta unor refugiați în pericol de moarte. „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” este o portretizare delicată a unei femei, al cărei trecut reprezintă chiar trecutul țării sale și al Europei în ansamblu, iar „Femeie în război” este o saga despre ecologie și o chemare la rezistența civilă pentru salvarea naturii și pentru lupta împotriva încălzirii globale.

 Filmele prezentate sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Program proiecțiilor LUX Film:

 Sâmbătă, 3 noiembrie

18:00 Proiecție „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” (2017), regia: Mila Turajlić, producție: Serbia, Franța, Qatar (104 min.)

 20:00 Proiecție ” Femeie în război ” (2018), regia: Benedikt Erlingsson, producție Islanda, Franța, Ucraina (101 min.)

 Duminică, 4 noiembrie

18:00 Proiecție „STYX” (2018), regia: Wolfgang Fischer, producție: Germania, Austria (94 min.)

 Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2018, va fi anunțat în data de 14 noiembrie, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informații se găsesc pe website-ul proiectului: www.luxprize.eu.

 Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei. Filmele abordează teme de actualitate și reflectă ceea ce se petrece în Europa în prezent. Ele prezintă personaje care deschid ochii asupra lumii din jurul lor, pentru a înțelege realitatea, precum și societățile și comunitățile cărora le aparțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *