Premiile EUROPA NOSTRA pentru Patrimoniul European. Restaurarea Casei Libertății Religioase Cluj, printre premianți

Trei proiecte româneşti – Asociaţia Semne Cusute pentru proiectul ”Semne cusute”; Asociaţia Gaspar, Baltazar&Melchior pentru proiectul Muzeul de la Piscu, Restaurarea ”Casei libertăţi religioase” din Cluj” – se numără printre câştigătorii Premiilor pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra, desemnate joi, anunţă Ministerul Culturii.

„Le urăm, pe această cale, mult succes pentru obţinerea Marelui Premiu, care va fi anunţat, în septembrie, la Praga”, a transmis ministerul, într-o postare pe Facebook.

Premiile pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană, iar de atunci sunt conduse de Europa Nostra, precizează Ministerul Culturii.

Anul acesta marchează cea de-a 20-a aniversare a celor mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului.

Premiile identifică şi promovează cele mai bune practici în conservarea şi îmbunătăţirea patrimoniului cultural material şi imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoştinţe în întreaga Europă, sporesc gradul de conştientizare şi aprecierea publicului faţă de moştenirea culturală a Europei.

Distincţiile onorează în fiecare an până la 30 de realizări remarcabile de patrimoniu, printre care până la cinci Grand Prix-uri. Fiecare câştigător al unui Grand Prix primeşte un premiu în bani, în valoare de 10.000 EUR. În plus, există şi un Premiu al publicului, oferit în urma unui vot online efectuat pe platforma Europa Nostra.

Anul acesta au fost premiate 30 de proiecte din 18 ţări europene, în cadrul a cinci secţiuni.

Câştigătorii vor fi onoraţi pe 26 septembrie la Praga, în cadrul ceremoniei de acordarea a distincţiilor European Heritage Awards, care va avea loc în clădirea Operei de Stat, recent restaurată.

Începând cu 11 august iubitorii patrimoniului cultural din toată Europa vor fi invitaţi să voteze pentru Premiul Publicului care va fi acordat unei singure iniţiative, din cele 30 de proiecte câştigătoare.

Casa Libertății Religioase din Cluj este printre câștigătorii Premiilor Europa Nostra, categoria Conservare. A fost reședința episcopului unitarian și se numără printre cele mai vechi case din Cluj, datând din anii 1400. A fost restaurată pe bani de la guvernele României și Ungariei, lucrările fiind finalizate în 2018. Înăuntru se află un muzeu, un spațiu de conferințe, o librărie și restaurantul 1568 (anul proclamării libertății religioase în Transilvania). Mai multe în reportajul de mai jos.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.