Polemică între regizorul ”Colectiv„ și Ministerul Culturii. Vezi câți bani a dat statul pentru film

Categorii: Esenţial
Etichete: Colectiv, nanau

Ministerul Culturii a precizat că documentarul „colectiv”, al regizorului Alexander Nanau a fost finanţat cu peste 1,5 milioane de lei din Fondul Cinematografic şi a apreciat drept „răuvoitoare şi lipsită de temei”, afirmaţia lui Nanau conform căreia ministerul nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural, afectat de restricţiile impuse de pandemia de COVID în 2020, conform Digi24.ro

Documentarul „colectiv” a fost considerat cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea României la premiile Oscar din 2021.

Ministrul Culturii, Gheorghiu

Regizorul filmului, Alexander Nanau, a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Ordinului Cultural, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2021.

Nanau a refuzat distincţia.

„Este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincție din partea statului român”, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Culturii.

Regizor Alexander Nanau

150.000 de lei pentru promovarea internaţională a filmului lui Nanau în perioada 24 ianuarie-31 aprilie 2021

Ministerul a precizat însă că propunerea i-a fost comunicată lui Nanau, în cadrul unei întâlniri avute pe 4 ianuarie. „Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional”, a precizat Ministerul Culturii.

Filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului, conform ministerului.

Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei.

Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sună care include şi costurile de distribuţie, informează Ministerul Culturii.

Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia”, se mai arată în comunicatul ministerului, citat de Digi24 HD.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.