Platforma betonată – o nouă expoziție. Unirea Open Studios la spațiul Rubik

Esenţial Vizual

Asociația LaPătrat² alături de Unirea Open Studios invită publicul la deschiderea expoziției Platforma betonată, la Rubik, Piața 1 Mai nr. 1-2, Cluj-Napoca, în data de 2 august 2024, începând cu ora 18:00.

Rubik, revitalizat în cadrul proiectului Back to square one, este un spațiu-gazdă, o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca. În perioada martie-noiembrie 2024, Rubik găzduiește cinci inițiative artistice.

Unirea Open Studios reprezintă un colectiv de artiști care s-a conglomerat în spațiile fostelor birouri ale platformei industriale Unirea din Cluj-Napoca. Perspectiva acestui colectiv de a se conecta cu publicul clujean a pornit de la utilizarea atelierelor existente sub aspectul unor spații hibrid, între practica artistică de zi cu zi și „convertirea” lor în spațiu expozițional. Toate acestea au pornit de la ideea de a dinamiza scena artistică locală și de a face vizibilă prezența acestui colectiv din cadrul fostei fabrici Unirea. Deși conglomerarea s-a produs treptat în ultimii șapte ani, activitățile și entitatea Unirea Open Studios (UOS) s-a concretizat abia în anul 2022, realizând, în ultimii doi ani, șapte evenimente cu un număr de peste 40 de artiști invitați în atelierele de la fosta fabrică..

„În împrejurimile din exteriorul acestei expoziții colective, un vast teritoriu al fostei platformei industriale a Clujului a dispărut. Structurile betonate și oțeloase, cărămizile roșiatice, acoperișurile de azbest și tablă, hornurile înalte care indicau de la distanță direcția fostei platforme Carbochim s-au risipit în platitudinea demolării și în speranțele noului complex ce urmează să revigoreze ex-teritoriul industrial. În proximitatea acestui peisaj dispărut se află și platforma Unirea, fosta fabrică de utilaje pentru industria textilă, care, cel mai probabil și într-un timp nu foarte lung, va călca pe urmele vecinei sale Carbochim. Platformele betonate ale marilor orașe sunt printre primele spații care sunt luate în vizor în procesul gentrificării. Colectivul cuprins în expoziția de față s-a dezvoltat organic în ultimii șapte ani, ocupând, cu ateliere și evenimente culturale, fostele birouri ale fabricii Unirea. Expoziția de față reprezintă efortul acestui grup de artiști de a sublinia posibilitățile de transformare și reconvertire ale platformelor betonate.” – se arată în textul expoziției.

Platforma betonată prezintă lucrări ale artiștilor din colectivul Unirea Open Studios: Roxana Ajder, Arami, Celina Cordoș, Mara Cucu, Norbert Filep, Camilia Filipov, Gagyi Botond, Lucian Indrei, Alexandra Mocan, Ioan de Moisa, Oana Năstăsache, Daniela Orban, Marta Palii, Lucian Popăilă, Leonardo Silaghi, George Șimon, Matei Toșa și Codruț Zele.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 13 septembrie. Programul de vizitare al expoziției este joi – vineri, între orele 16:00 – 20:00.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți proiectul Rubik pe Instagram.

Back to square one este un proiect Asociația LaPătrat² în colaborare cu Unirea Open Studios, RAFT, Launloc, ????????lateral și Atelier Patru.
Partener: ArtCrawl Cluj
Printed with love by Daisler Print House

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *