Peste cinci luni mergem la film la cinematograful „Dacia” din Mănăştur

A 7-a Actualitate

 

 

Cinematograful Dacia din cartierul Mănăștur se află în plin proces de modernizare, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Clădirea, dată în folosinţă în anul 1981, are o suprafaţă construită de 960 de metri pătraţi – subsol, parter şi etaj (str. Bucegi nr. 11b).

 ”V-am invitat astăzi aici pentru a vedea stadiul lucrărilor la cinematograful Dacia din Mănăștur. Acest cinematograf, din nefericire, după Revoluție, s-a transformat într-o groapă de gunoi, multă vreme fiind nefolosit. Astăzi este în lucru și până la 1 ianuarie 2016 lucrările vor fi gata din toate punctele de vedere. Aceasta înseamnă amenajări interioare, finisaje, zugrăveli și achiziționare de mobilier specific cinematografelor. Lucrarea este în valoare de 2,8 milioane de lei cu TVA și presupune următoarele lucruri: în primul rând reabilitarea integrală a sălii de cinema, care va permite proiecții 3D, cu toate dotările specifice. De asemenea, sala mică va avea o dimensiune multifuncțională, de la conferințe, expoziții, centru cultural pentru tineret sau pentru pensionari și activități pentru copii. La etaj va fi amenajată tot o sală multifuncțională. Această reabilitare a fost consecința proiectului de bugetare participativă. Practic, cetățenii au decis ce urmează să se întâmple aici. Ei au optat pentru un centru cinematografic și cultural al Mănășturului, unde să avem, pe de o parte, proiecții de filme, dar și activități artistice, culturale, atât pentru tineri, cât și pentru persoanele în vârstă”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul unei vizite de lucru la viitorul cinema Dacia.

Cinema Dacia 1
Primarul şi echipa sa inspectează viitorul cinematograf Dacia, refăcut cu fonduri ale Primăriei- (c) primăria Cluj

Lucrările sunt realizate de către SC 2INVEST SRL, asociat cu SC CIVITAS PROIECT SRL, valoarea contractului de proiectare și  execuţie fiind de 2.833.943,58 lei cu TVA.

Până în prezent, 70% din lucrări au fost executate. Este vorba despre: desfacere tencuieli interioare şi exterioare, racord termic, electric şi apă-canal, rezervor apă, case de pompe, instalaţii de ventilaţie, demontări sanitare, realizare instalaţii sanitare, electrice şi termoficare, realizare vestiare, amenajări şi finisaje exterioare.

Lucrări rămase de executat (30%): montare aparatură de specialitate pentru sala de expoziţie, teatru, cinematograf şi sala de conferinţe, finisaje interioare.

Cinema Dacia 2

 

Dotări cu aparatură şi mobilier:

Furnizori: – SC EURODIDACTICA SRL – pentru dotare cu mobilier

Valoare contract: 359.578,92 lei cu TVA

– SC STAGE EXPERT SRL – pentru aparatura specifică cinematografului

Valoare contract: 1.573.414,92 lei cu TVA

 Detalii de realizare:

Evaluarea situaţiei existente a clădirii a evidenţiat necesitatea realizării unor lucrări de reabilitare exterioare şi interioare. La nivelul parterului unde se găsesc cele două săli de cinema, proiectul prevede o soluţie flexibilă, de amenajare a sălii mari de cinematograf astfel încât aceasta să poată servi şi ca sală de spectacole şi teatru. Scena va fi extinsă, iar spatele scenei a fost prevăzut cu spaţii destinate actorilor, respectiv cabine cu vestiare şi grupuri sanitare.

Sala mică – aflată într-o stare de degradare majoră datorită incendiului – se transformă într-o sală cu pardoseală plată, fără gradene, de asemenea pentru a se acorda flexibilitate mare în alegerea funcţiunilor. Astfel, în sala mică vor putea avea loc o multitudine de evenimente din cele mai variate, de la conferinţe şi întruniri până la concursuri şi serate de dans.

Holul principal va fi destinat expoziţiilor de artă şi evenimentelor sociale.

Etajul va fi reorganizat integral, fiind prevăzută o compartimentare semiflexibilă cu pereţi uşori.

 

 

1 thought on “Peste cinci luni mergem la film la cinematograful „Dacia” din Mănăştur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *