P.O.T să râd bine la un spectacol de improvizație… cu păpuși

Esenţial Teatru

Se iau niște păpuși despre care oamenii cred că își au locul doar în spectacolele pentru copii și li se oferă niște actori care să le mânuiască. Apoi, se aduce un om care se pricepe la muzică, se face un minim de decor și se cere publicului ajutorul pentru construirea un spectacol. Apoi se improvizează. Ce crezi că se întâmplă?

Ei bine, se naște un spectacol precum P.O.T – Impro Show cu Păpuși. De la ce vine P.O.T.? Vine de la „păpuși oprimate teatral”. Nu, nicio păpușă nu a fost rănită în timpul acestui eveniment, dacă îți sare cumva gândul la asta. Ci păpușile, de ani de zile, au fost oprimate, deoarece au fost folosite în mare parte doar în spectacole dedicate copiilor. Desigur, nu că ar fi ceva neapărat greșit în asta, însă păpușile pot mult mai mult. 

Ele pot să fie parte integrată din construcțiile teatrale pentru tineri și pentru adulți, fiindcă pot transmite mesaje puternice, taboo, inconfortabile, într-o manieră care ajunge mult mai ușor la public. 

Însă, revin la P.O.T. Urmând structura unui show de improvizație, fără regizor, primind sugestii din public, păpușile au improvizat și au stârnit hohote de râs. Au avut probleme, frustrări, s-au necăjit, și-au folosit imaginația, au dansat, au cântat, coordonate, desigur, cu îndemânare de către actorii din spatele lor. Spectacolul este adresat tinerilor de peste 16 ani, deoarece conține pe alocuri cuvinte și idei care nu sunt atât de ușor de explicat unui copil. Astfel, se subliniază ideea că păpușile „pot face orice, pot să lucreze oriunde, pot să aibă traume, pot să fie orice”, cum spune, la un moment dat, în timpul spectacolului, unul dintre actori. În acest mod, se observă că titlul nu este doar o abreviere, ci și un joc de cuvinte, menit să acorde importanța și seriozitatea pe care arta păpușăriei o merită. 

Cum am menționat anterior, spectacolul a fost unul fără regizor, subiectele abordate sunt alese în mare parte la întâmplare, la sugestia publicului, ceea ce le oferă actorilor spontaneitate și șansa de a se întrece în glume și diferite momente artistice. Tocmai participarea aceasta a publicului și subiectele aparent întâmplătoare oferă dinamism, iar nicio reprezentație nu este ca cealaltă. Totuși, nu este chiar totul lăsat la voia întâmplării, actorii ghidând subtil publicul pentru a face ordine într-un haos aparent. 

Premiera spectacolului a avut loc în data de 18 octombrie, iar de-atunci a mai avut loc o reprezentație la Cluj, una la Suceava, urmează Craiova și București, pentru ca, în data de 14 noiembrie să revină pe scena de la teatrul Magic Puppet (Bulevardul Eroilor, nr. 16, în gang, în capăt și pe stânga). Biletele pot fi achiziționate de AICI pentru reprezentația din Cluj. 

Spectacolul a fost realizat în urma unei tabere de creație de 10 zile, în care artiștii au fost ghidați de experți din domeniul păpușăriei (Marin Fagu) și din domeniul improvizației (Dragoș Muscalu).

Cu: Bogdan Ifodi, Florin Suciu, Leo Chionac, Andreea Ajtai/ Mihaela Moraru, Silviu Ruști/ Viktor Hegedüs 

Coordonator repetiții: Delia Gavlițchi 

Păpuși: Florin Suciu

Sculptura: Răzvan Chendrean 

Pictura: Vlad Mureșan 

Durată: 1h 30 min

Vârstă recomandată:16+

Proiectul cultural „IMPRO SHOW cu Păpuși” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *