Oana şi Amza Pellea, premiaţi la Comedy Cluj !

Esenţial

Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional.

Premiile îi vor fi acordate Oanei Pellea în cadrul evenimentului de vineri, 18 octombrie, ce va începe de la ora 19:00, la Cinema Victoria. Decernarea Premiului de Excelenţă va fi precedată de proiecţia filmului “I really hate my job” (r. Oliver Parker) în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley HendersonNeve Campbell şi Danny Huston.

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, maestrul Amza Pellea s-a născut la data de 7 aprilie 1931 la Băileşti. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii consacraţi ai scenei româneşti. Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute, care l-au întipărit în memoria publicului românesc sunt rolurile din: “Nea Mărin Miliardar” (1981) (care va rula în cadrul festivalului), “Mihai Viteazul” (1970)“Neamul Şoimăreştilor” (1965),“Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), “Imposibila iubire” (1983), “Osânda” (1976), “Nemuritorii” (1976) etc. Marele actor a decedat în data de 12 decembrie 1983 la Bucureşti la vârsta de doar 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

PERSONALITATI
Actriţa Oana Pellea

Oana Pellea s-a născut la 29 ianuarie 1962 în Bucureşti. Actriţa a studiat la Academia Română de Teatru şi Film şi a terminat studiile în promoţia 1984, la clasa prof. Sanda Manu. A fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă. Performanţele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Maşei din “Trei surori” a lui Cehov, dar şi a lui Lucius din “Iulius Cezar” de W Shakespeare — pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru “Cea mai bună actriţă”.

Munca sa cinematografică include roluri în “Unde la Soare e frig” al lui Bogdan Dreyer, dar şi în filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul “Children of men”, în regia lui Alfonso Cuaron, produs al studiourilor Universal Picture. Acest film a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii. În 2007 a fost distribuită în producţia britanică “I really hate my job”, regia Oliver Parker, dar şi în producţia americană “Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar (“Pitof”). Cel mai recent rol al actriţei este cel din drama Bibliothèque Pascal, în regia lui Szabolcs Hajdu.

La edițiile precedente ale Festivalului Internațional de Film “Comedy Cluj” au fost laureați cu Premiul de Excelență, distincție acordată pentru contribuția adusă la dezvoltarea cinematografiei (şi comedie) romanești actorii Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu şi actorul Sebastian Papaiani (2010), actriţa Draga Olteanu Matei (2011) şi actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele (2012).

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film “Comedy Cluj” se va desfașura în perioada 11-20 octombrie la Cluj-Napoca și va cuprinde peste 100 de filme din 35 de tari, invitați din industria filmului românesc și străin, evenimente conexe (workshop-uri, expoziții, piese de teatru, întâlniri între public şi oameni din cinematografie).