Simbolurile culturale ale Clujului cad unul după altul din cauza că proprietarii spaţiilor unor locaţii în care cultura era la rang înalt nu îşi mai pot permite să le păstreze. Alte spaţii culturale au fost retrocedate, aşa cum a fost cazul celebrei cafenele Arizona sau a cinematografului Arta. Cele două instituţii culturale, ambele legendare, şi-a închis porţile relativ porţile, după retrocedări.
Dacă cafeneaua Arizona, singura cafenea din Cluj căruia i s-a dedicat o carte, este închisă, familia Sebestyen, din Bucureşti, care deţine întreaga clădire în care e situat, la parter, cinematograful Arta, a mai permis difuzarea de filme, punctual, în cadrul TIFF sau a Festivalului Interbelic, recent încheiat. În rest, localurile Pescarul, Arizona, o parte din Vărzărie-Fasolărie, asta dacă admitem că gastronomia face şi ea parte din….cultură, cafeneaua Croco au dispărut datorită deciziei instanţelor sau a proprietarilor.
O chirie sufocantă pentru librăria Universităţii.
clujulcultural.ro a încercat astăzi să ia legătura cu reprezentanţii Diverta SRL dar aceştia nu au putut fi contactaţi. Totuşi o sursă din lumea editorială a confirmat pentru clujulcultural.ro o informaţie de senzaţie. Diverta va pleca şi acest lucru e datorează chiriei uriaşe.
„Chiria este de 17.000 de euro pe lună pentru spaţiul de la librăria Universităţii. Nu au mai putut să o plătească şi se mută” a declarat o sursă bine informată pentru clujulcultural.ro
Spaţiul în care funcţionează librăria Universităţii are o suprafaţă de 760 de metri pătraţi. Aşa cum clujulcultural.ro a scris încă de ieri, Diverta se află în insolvenţă. Insolvenţa grupului bucureştean Radu Holding, din care face parte firma Diverta, grup condus de fondatorul Octavian Radu, este condusă Casa de Insolvenţă Transilvania.
”Noi suntem administratorii judiciari ai Diverta, dar Diverta are dreptul de administrare. Ei conduc, dar noi avizăm planul de reorganizare. Astfel s-a luat decizia mutării, probabil din cauza chiriei, dar decizia aparține firmei Diverta București”, a declarat un reprezentant al Casei de Insolvență Transilvania pentru siteul stiridecluj.ro, primul care a anunţat plecarea Divertei şi desfiinţarea librăriei Universităţii!
Cum a ajuns spaţiul la Diverta
Nici modul în care a ajuns spaţiul la Diverta nu e foarte…transparent. Spaţiul a fost mult timp în proprietatea firmei clujene Cartimpex, deţinătoarea mai multor libării care între timp s-au închis una după alta, pe fondul intrării în insolvenţă a Cartimpex-ului. Societatea SC Books SRL a preluat spaţiul de la Cartimpex iar Diverta de la… Books SRL. Proprietarul spaţiului este societatea Cartimpex, după informaţii neoficiale intrate în posesa clujulcultural.ro
Cert este că în acest moment, conform unui anunţ imens care tronează pe vitrină, Diverta mută activitatea de librărie în locul fostului restaurant Hubertus, din Bulevardul 21 Decembrie. Nu se ştie ce se va întâmpla cu spaţiul de 760 de metri pătraţi în care a funcţionat Librăria Universităţii dar este cert că e un spaţiu extrem de atractiv pentru investitori imobiliari fiind situat ultracentral.
[stextbox id=”clujulcu” caption=”Ce a spus fondatorul Divertei „]
Octavian Radu, fondatorul grupului de firme Radu Holding, din care face parte şi Diverta, a acordat în luna mai o declaraţie amplă pentru Ziarul Financiar. Acesta a spus pentru ZF că a fost dintotdeauna adeptul închiderii magazinelor care nu produc şi că pentru unitatea de pe Bulevardul Magheru (din Bucureşti n.r.)plătea chirii de 2 milioane euro pe an.“Am incercat reorganizarea fără insolvenţă şi n-a funcţionat. Aveam chirii de 2 mil. euro pe Magheru pe an. Aveam super contract cu ei şi am semnat chiar tot ce şi-a dorit proprietarul”, a declarat Octavian Radu, în cadrul seminarului „Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor”, organizat de ZF.[/stextbox]