O personalitate: Muzicologul Iosif Sava

Muzica

Muzicologul, realizatorul de emisiuni de radio şi televiziune, Iosif Sava, a rămas în memoria publicului îndeosebi ca realizator al celebrei emisiuni „Serata muzicală”.

S-a născut la 15 februarie 1933, la Iaşi, într-o familie cu tradiţie muzicală de generaţii. A urmat, la Iaşi, Şcoala Medie de Muzică, unde a studiat, în principal, pianul. Absolvent al Conservatorului de Muzică din Iaşi (1951), a urmat şi Facultatea de Filosofie (1951-1955), potrivit www.musicrit.ro şi www.bestmusic.ro.

A fost clavecinist şi pianist în cadrul multor formaţii de muzică de cameră, cu care a acompaniat mari artişti (1974-1987). A fost colaborator al ziarului „Opinia” din Iaşi (1948-1951) şi a lucrat ca redactor la secţia de cultură şi ştiinţă a ziarului „Scânteia Tineretului” (1951-1959). Din 1968 a început să scrie cronică, încercând să surprindă viaţa muzicală a ţării prin diverse mijloace publicistice.

În 1951, şi-a început activitatea de editor muzical la Radiodifuziunea Română, unde s-a făcut rapid remarcat prin cultura sa pluridisciplinară şi o prezenţă la microfon distinctă, de neconfundat. Din 1969 au început „anii de Radio”: a lucrat la Radiodifuziunea Română, unde a realizat radioprogramul săptămânal „Invitaţiile Eutherpei” (1972-1976). A mai realizat, în aceşti ani, şi emisiunile radio „Cronica muzicală”, „Viaţa muzicală în actualitate”.

Iosif Sava, muzicolog, 1994. 

Foto: (c)  SORIN LUPŞA/ Arhiva istorică AGERPRES


În 1980 a fost chemat redactor colaborator la Televiziunea Română şi imediat după aceea a devenit corealizator. Aşa a inaugurat, pe programul doi al TVR, emisiunea săptămânală „Serata muzicală TV” (1980 – mai 1998), pentru început un sediu de discuţii între Iosif Sava şi diverşi reprezentanţi ai vieţii muzicale româneşti. Reluată în 1990, după ce în 1985 dispăruse din grila de programe a televiziunii naţionale, emisiunea a devenit, încetul cu încetul, o scenă de dezbatere a politicii culturale, a problemelor contemporaneităţii, a stadiului în care se afla societatea românească din punct de vedere cultural.

A fost redactor-şef al Departamentului de Muzică din TVR (1990-1993) şi redactor-şef al redacţiei culturale TVR (1993-1998). În 1997 a fost numit director interimar al Departamentului Viaţă Spirituală, Cultură şi Educaţie din TVR. În 1998 a realizat emisiunea sa la „PRO TV”, iar din iunie 1998 a realizat emisiunea „Salonul muzical ACASĂ – Lista lui Sava”, la postul „Acasă TV”.


Iosif Sava a început să scrie despre muzică încă de la 16 ani, în ziarul „Opinia” din Iaşi (1949-1951), până la sfârşitul vieţii însumând peste 6.000 de articole şi studii şi peste 35 de cărţi despre muzică, publicate în ţară şi străinătate.

Iosif Sava, muzicolog, 1996.

Foto: (c) SORIN LUPŞA/ Arhiva istorică AGERPRES 


În paralel cu intensa activitate publicistică şi cu cea din domeniul audio-vizualului, a desfăşurat şi o constantă activitate de pianist acompaniator şi clavecinist, colaborând cu artişti şi formaţii camerale de marcă şi a susţinut concerte de orgă în ţară şi peste hotare.

Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1972).

Prestigioasa activitate i-a fost încununată de numeroase premii şi distincţii între care: Premiul Academiei Române, şase premii ale UCMR, patru premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, Premiul Uniunii Interpreţilor şi Criticilor Muzicali, Premiul Centrului Internaţional Ecumenic pentru Dialog Spiritual „Pamfil Şeicaru” (1996) şi, post-mortem, Premiul „Pro memoria”, pentru mari artişti români dispăruţi în anul 1998 (UCRRM).

Iosif Sava, muzicolog, 1997.

Foto: (c) SORIN LUPŞA/ Arhiva istorică AGERPRES  


A murit la 18 august 1998, în urma unei complicaţii intervenite după o operaţie. În memoria sa, din 2005, Şcoala de muzică şi arte plastice nr.1 din Bucureşti poartă numele „Iosif Sava”. De asemenea, numele său a fost atribuit unei piaţete de lângă Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a fost amplasat un bust al reputatului muzicolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *