Nume mari vor dezbate la aniversarea unui deceniu de Intalniri Internationale de la Cluj. Vezi si programul spectacolelor

Categorii: Actualitate, Teatru

Întâlnirile Internaționale de la Cluj au fost gândite ca o scenă turnantă a celor mai noi producții din fiecare stagiune, deschisă la 360 de grade către spectatorii clujeni și către invitații din țară și străinătate. Ele s-au afirmat ca un spațiu al cunoașterii, al recunoașterii, al criticii constructive, al plăcerii de a fi spectator, actor și cronicar de teatru, al căutării și al înnodării unor noi legături între artiști și instituții teatrale. S-au conturat astfel noi și ambițoase proiecte culturale, lărgindu-se constant cercul de integrare internațională a Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Anul acesta, în timp de pandemie, festivalul Teatrului nostru – Întâlnirile Internaționale de la Cluj – marchează un deceniu de existență. De-a lungul celor zece ani, temele propuse spectatorilor noștri au fost dintre cele mai variate: la prima ediție (2011), ne-am întâlnit cu personalitatea lui Gellu Naum, următorul an a fost rezervat întâlnirilor Est-Vest (2012). Apoi a urmat o întâlnire specială cu marele critic de teatru George Banu (2013), continuată cu Căile libertății (2014), Europa noastră (2015) și În căutarea autorului (2016). Ne-am plimbat și printre Extreme (2017) și Viziuni (2018), iar în 2019 am sărbătorit Împreună Centenarul Teatrului Național clujean. Revenim acum, după o pauză independentă de voința noastră, între 26-28 noiembrie, cu o Ediție aniversară online, aflată sub semnul Căutării, pe care vă invităm să o urmăriți online: pe platforma Entertix, pe siteul oficial  HYPERLINK „http://www.teatrulnationalcluj.ro” www.teatrulnationalcluj.ro și pe pagina de Facebook a Teatrului.

Căutarea și-a pus amprenta asupra producțiilor din perioada 2020-2021, pe care vi le prezentăm în cadrul acestor Întâlniri Internaționale. De la căutarea încarnării celei mai potrivite a personajului dostoievskian, în Demonii. Spovedania lui Stavroghin, la căutarea autorului și a unui spațiu de joc adecvat în cazul celor Șase personaje… pirandelliene, ambele în regia lui Tudor Lucanu. Apoi, căutarea drumului spre recunoașterea și acceptarea de sine În oglindă, de Radu F. Alexandru, în regia Andreei Iacob, sau jocul de-a v-ați ascunselea și căutarea energiilor noi, vitale, chiar explozive ale comicului clasic în Cartoforii lui Gogol în regia lui Ionuț Caras. Și nu în ultimul rând, căutarea depășirii ridicolului, a frustărilor nejustificate și a prostiei umane, prin spectacole de teatru muzical și teatru-dans. Astfel, societatea mârlanilor cu care ne confruntăm zi de zi apare privită printr-o lupă muzicală și poetică ironică, caricatural-umoristică, în Singur printre mârlani, pe texte de Florin Bican, regia și coregrafia Andrea Gavriliu, pe muzica lui Mihai Dobre; lumea politică e reprezentată comic, cu absurditățile sale, stupiditatea, vulgaritatea și monstruozitatea sa grotescă în Ubu în concert de Ada Milea, după Alfred Jarry și Gábor Tompa; iar nerespectarea regulilor, veșnicul fals spirit de independență, refractar la toate legile, inclusiv cea a bunului simț, sunt întruchipate de faimoasa Chiritză, de data aceasta …în carantină, satirizare muzicală semnată de Ada Milea și Anca Hanu.

Pe lângă aceste spectacole, în cadrul ediției aniversare va exista și o secțiune retrospectivă (cu accesare gratuită pe siteul oficial  HYPERLINK „http://www.teatrulnationalcluj.ro” www.teatrulnationalcluj.ro și pe pagina de Facebook a Teatrului), care va conține montaje de fotografii, un grupaj de mesaje din partea prietenilor teatrului clujean din țară și de peste hotare, dar și filmările unor întâlniri frumoase din edițiile precedente, cu personalități marcante ale culturii române, pe care vă invităm să le descoperiți în program.

 

PROGRAMUL ÎNTÂLNIRILOR INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ

Biletele pentru vizionarea spectacolelor vor putea fi achiziționate de pe  HYPERLINK „https://www.entertix.ro/g/491/teatrul-national-cluj-napoca.html” \t „_blank” https://www.entertix.ro/g/491/teatrul-national-cluj-napoca.html.

Un abonament care oferă acces la toate cele șapte spectacole costă 100 lei.

Biletele individuale, pentru oricare dintre cele șapte spectacole, costă 25 lei.

Spectacolele vor putea fi vizionate, pe toată durata Festivalului 26-28 noiembrie 2021, la orice oră.

SPECTACOLE:

CHIRITZA ÎN CARANTINĂ

după Matei Millo

spectacol-concert de Ada Milea

regia: Ada Milea, Andrea Gavriliu

12+ | 1h 10 min.

DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN

după F.M. Dostoievski

regia: Tudor Lucanu

16+ | 1h 45 min.

CARTOFORII

de N.V. Gogol

regia: Ionuț Caras

12+ | 2h

ȘASE PERSONAJE ÎN CĂUTAREA UNUI AUTOR

de Luigi Pirandello

regia: Tudor Lucanu

14+ | 1 h 40 min.

UBU ÎN CONCERT

după Alfred Jarry și Gábor Tompa

spectacol-concert de Ada Milea

regia: Gábor Tompa

14+ | 1 h

ÎN OGLINDĂ

de Radu F. Alexandru

regia: Andreea Iacob

14+ | 1 h 30 min.

SINGUR PRINTRE MÂRLANI

după Florin Bican

regia şi coregrafia: Andrea Gavriliu

14+ | 1 h

RETROSPECTIVE:

În perioada 26-28 noiembrie 2021, pe siteul oficial www.teatrulnationalcluj.ro și pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Cluj-Napoca, vor putea fi urmărite gratuit următoarele evenimente organizate în cadrul edițiilor anterioare ale Festivalului:

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 4-a

8-12 octombrie 2014  | CĂILE LIBERTĂȚII

Masă rotundă: Literatură și totalitarism, etic și estetic. Dezbateri, problematizări, polemici, în mileniul trei, moderator Ruxandra Cesereanu

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 7-a

octombrie 2017 | EXTREME

Conferință George Banu: Teatrul extremelor și extremele teatrului, moderator Ștefana Pop-Curșeu

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 8-a

9-14 octombrie 2018 | VIZIUNI

Mircea Cărtărescu în dialog cu Ion PopDe la Țiganiada la Levantul – epopei eroi-comico-satirice

Matei Vișniec în dialog cu Ion Caramitru: Despre teatrul românesc în Anul Centenarului | IN MEMORIAM ION CARAMITRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *