Nicolae Manolescu, reales preşedintele Uniunii Scriitorilor

Actualitate Carte

Criticul literar Nicolae Manolescu a fost ales, luni, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru a treia oară consecutiv, a declarat pentru MEDIAFAX .ro Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al instituţiei.

Nicolae Prelipceanu a declarat că Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele USR cu 705 voturi, în timp ce contracandidatul său, Dan Mircea Cipariu, a obţinut 196 de voturi. Totodată, 37 de voturi au fost anulate.

Mandatul preşedintelui USR are o durată de cinci ani.

După ce şi-a depus candidatura, Nicolae Manolescu a anunţat că îl va propune pe Varujan Vosganian în funcţia de prim-vicepreşedinte şi pe Gabriel Chifu în funcţia de vicepreşedinte.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a fost modificat pe 12 martie şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro. În prezent, USR are aproximativ 2.400 de membri, care activează în cele 20 de filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău. În cadrul filialei Bucureşti, cunoscută sub numele de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, înfiinţată în martie 1972 şi care are circa 1.200 de membri, funcţionează şase secţii, după genurile literare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *