Muzică microtonală turcească și flamenco interpretată de doi chitariști de talie mondială la Cluj

Asociația Harmonia Cordis alături de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” invită publicul la două seri de concerte cu în 22 și 23 octombrie, de la ora 19:00 la studioul de concerte al Academiei (Str. Ion I.C. Brătianu Nr. 25).

Intrarea este liberă.

Invitații principali ai acestor concerte sunt doi chitariști de talie mondială, reprezentanți de vârf ale stilurilor muzicale prezentate, care sunt muzica microtonală turcească și muzica flamenco. Invitații sunt Cenk Erdoğan (Turcia) și Jerónimo Maya (Spania).

În deschiderea concertelor vor interpreta Péter Girán, tânăr chitarist de flamenco venit din Ungaria, respectiv lect.univ.dr. Beke István Ferenc și CDA drd. Babțan-Varga Florian, ambii fiind profesori la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima.

BIOGRAFIILE INVITAȚILOR

Cenk Erdoğan (Turcia)

Cenk Erdoğan s-a născut la Istanbul în 1979. În 1997 a obținut o bursă de patru ani la Departamentul de muzică (compoziție) al Universității Bilgi din Istanbul. În 2001, a absolvit cu o primă clasă de onoare la Departamentul de muzică. În octombrie 2004, la invitația lui David „FUZE” Fiuczynski, a susținut un atelier la Berklee College Of Music pe tema chitarei fretless și a modurilor în muzica turcă.  În 2008 a înregistrat primul său album, „İLE”, care a fost produs de Sinan Sakızlı în cadrul Baykuș Music. În același an, împreună cu compania de coloane sonore „Aria”, a compus și aranjat coloana sonoră pentru filmul „Issız Adam”, scris și regizat de Çağan Irmak, și a câștigat premiul Yeșilçam „Coloana sonoră a anului 2009”. În 2009 Cenk Erdoğan Trio feat. Tineke Postma a cântat în cadrul celui de-al 16-lea Festival de jazz de la İstanbul și al 19-lea festival de jazz Akbank. În același an, a cântat cu ansamblul Yinon Muallem în cadrul festivalului „Karawane 2009”, organizat la Bochum. În 2010 a cântat în formația „Turkophony all stars”, alături de Trilok Gurtu și Doninique di Piazza. În 2011 a cântat în formația „Turkophony all stars” cu Dave Weckl, Kai Eckhardt, Eric Levy. În 2011 înregistrează cel de-al doilea album al său „Kavis” (Arc) în San Francisco cu legendarul basist Kai Eckhardth și Jason Lewis, album sponsorizat de producătorul Ron Scudder și relansat de Berkeley Jazz School Records. În 2014 a realizat primul site educațional pentru cântatul la chitară fretless www.fretlessguitarlessons.com și începe să predea modul turcesc de a cânta la chitară fretless, tehnici de interpretare. În 2014 a lansat ultimul său disc „Kara Kutu”, care a fost cântat solo cu toate chitarele acustice („fretless” și „fretted”).  În 2015 a câștigat concursul care a fost organizat de compania „Vestel”. Și compune tonurile de apel și peisajele sonore pentru primul telefon inteligent „VENÜS” realizat de compania Vestel. În 2016 s-a alăturat proiectului „Rachmaninov Anatolian Project”, care a fost interpretat de Guldiyar Tanridağlı (pn) și Ertan Tekin (duduk). Acest album a fost relansat de KALAN music. În 2016 conduce cel mai recent proiect al divei muzicii pop turcești „Sezen Aksu „s „Sezenli Yıllar”. La acest proiect a lucrat ca director muzical și a corparat cu producătorii Mustafa Oğuz,Cüneyt Özdemir și coregrafa Zeynep Tanbay. În 2017 a relansat noul proiect numit „Lahza” cu toboșarul suedez İkizç. În 2018 a lansat noul său album intitulat „Fermata”. În 2018 – 2019 a început un turneu mondial în Europa – SUA – Canada sub numele de proiectul „International Guitar Night” împreună cu alți 3 chitariști: Antoine Boyer (Franța) Samuelito (Franța) Luca Stricaglioni (Italia). Lucrează în continuare ca producător, compozitor și aranjează muzică pentru seriale de televiziune și coloane sonore și susține concerte cu Cenk Erdoğan Trio și, de asemenea, „Solo”.

Video de prezentare:  HYPERLINK „https://youtu.be/_CHBZAu5rG4” https://youtu.be/_CHBZAu5rG4

Jerónimo Maya (Spania) 

Jerónimo Maya, un adevărat geniu al chitarei și descendent direct al chitaristului Ramón Montoya, și-a început cariera muzicală la vârsta de 5 ani. A fost recunoscut imediat de public și de comunitatea flamenco ca un copil talentat, a cărui valoare a fost recunoscută de mari maeștri, precum Sabicas sau Paco de Lucia. Cântatul său este plin de personalitate și caracter, precum și de virtuozitate. Armoniile sale complexe și concepția sa despre muzică sunt cu siguranță avangardiste. A acompaniat mulți cântăreți: Diego el Cigala, Chano Lobato, Esperanza Fernández, Estrella Morente, José de la Tomasa și, mai frecvent, pe unchiul său Ricardo Losada el Yunque, Ginesa Ortega sau Paco del Pozo, precum și împărțind scena cu artiști precum Paco de Lucia, Camarón de la isla sau Sabicas, care i-au fost atât prieteni, cât și colegi.

Video de prezentare:  HYPERLINK „https://youtu.be/pFJQqtvcyrk” https://youtu.be/pFJQqtvcyrk

Péter Girán (Ungaria)

Péter Girán s-a născut în Ungaria, în 1994 și a început să cânte la chitară la vârsta de 8 ani, sub influența unchiului lui. Primul concurs la care a participat a fost în 2005, la trei ani după ce a început să studieze instrumentul. El a câștigat premiul întâi în grupa sa de vârstă. De atunci, a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale și internaționale. În ultimii doi ani, el a câștigat trei premii în competițiile internaționale de la Szeged și Budapesta. La vârsta de 20 de ani a devenit cunoscut publicului larg participând la spectacolul Virtuozii. El a fost invitat să interpreteze în festivalurile din Balatonfüred, Szeged și Târgu Mureș. Din anul 2012 studiază instrumentul în Szeged, cu profesorul Dávid Pavlovits, iar în anul 2017 își încheie studiile la Universitatea de Arte. În anul 2018 a participat la programul Eurostrings Young Stars, datorită căruia a concertat și a susținut cursuri de măiestrie în Serbia, Muntenegru, Austria, Bosnia, Bulgaria, Germania și Anglia. A urmat cursuri de măiestrie cu unii din cei mai importanți profesori și interpreți, printre care Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Dale Kavanagh și Manuel Barrueco. Pe lângă muzica clasică, Péter cântă și flamenco, muziză care a influențat în mare parte compozițiile sale proprii.

Video de prezentare:  HYPERLINK „https://youtu.be/x7Gmf09CNuE” https://youtu.be/x7Gmf09CNuE

István Ferenc Beke (România)

István Ferenc Beke este în prezent profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca totodată preşedintele Asociaţiei Harmonia Cordis din Târgu Mureş. Fiindu-i acordate numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară clasică, el a participat la nenumărate cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De asemenea a susținut recitaluri de muzică și concerte camerale în România, Anglia, Chile, Ungaria,Germania, Austria și SUA. El este organizatorul Festivalurilor Internaționale de Chitară “Harmonia Cordis”din Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și a Zilelor chitaristice Internaționale “Novum Generatio” din Cluj Napoca. Beke István a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca în 2011.

Video de prezentare:  HYPERLINK „https://youtu.be/BNSIupuTiAc” https://youtu.be/BNSIupuTiAc 

Florian Babțan-Varga (România)

Florian a început să studieze chitara la vârsta de 13 ani la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorilor Laura Platon, Ludovic Bíró și George Muntean. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Judicael Perroy, Gabriel Bianco, Costas Cotsiolis, Giampaolo Bandini, Csáki András, Rovshan Mamedkuliev, Alexis Muzurakis Susana Prieto și mulți alți profesori și interpreți de renume mondial. Printre cele mai importante premii obținute de acesta se numără premiul I la concursului de muzică de cameră din cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania. Acesta este absolvent al studiilor de masterat ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa profesorilor Beke István Ferenc și Constantin Andrei, iar momentan este doctorand la aceeași instituție, unde predă muzică de cameră. Florian are o înclinație deosebită spre muzica clasică modernă, colaborează cu compozitori de muzică contemporană și întotdeauna caută să aducă în fața publicului ceva nou, ce nu au mai auzit până acum. Muzica fingerstyle este și ea prezentă în repertoriul său, acesta inspirându-se de la chitariști renumiți cum ar fi Andy Mckee sau Jon Gomm. Florian predă chitară clasică în cadrul Asociației Instrumentor din Cluj-Napoca, organizează concerte și festivaluri de chitară în cadrul Asociației Harmonia Cordis, și concertează prin toată țara în diferite formații. Acesta cântă și la alte instrumente cu corzi ciupite cum ar fi mandolina, bouzouki, și serviciile sale sunt adesea solicitate de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Națională Maghiară din Cluj-Napoca și de Filarmonica de Stat Transilvania. Munca sa este co-finanțată cu ajutorul programului Collegium Talentum 2022/2023 din Ungaria, iar în anul 2020 Fundația Communitas alături de Uniunea Democrată Maghiară din România l-au recompensat cu o prestigioasa bursă acordată anual tinerelor talente. Florian cântă pe o chitară de concert confecționată de lutierul grec Vasilis Sigletos, folosește amplificatoare AER și coarde Savarez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *