Muzeul de istorie, o investiție de 15 milioane de euro din PNRR, blocat de USR Florești. Proiectul a căzut

Categorii: Actualitate, Vizual
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Consilierii USR Florești au votat împotriva unui proiect PNRR în valoare de 15 milioane de euro, pentru realizarea unui muzeu în comună, informeză Stiri de Cluj.

Este vorba despre un proiect de hotărâre privind trecerea imobilului teren identificat prin Cartea Funciară nr. 83426, nr. cad. 83426 în suprafață de 15.583 mp, din domeniul public al comunei Florești în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Muzelui Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). Acum Ministerul Culturii nu mai poate aloca banii. Șase dintre cei 7 consilierii USR s-au opus proiectului intiulat Muzeul identității transilvănene-„Mutra”. Pentru a trece proiectul trebuia majoritate calificată, adică două treimi din 19 consileri. Au fost doar 12 voturi, venite de la PNL-UDMR, care fac majoritate la comuna Florești.

Complexul muzeal Galeria Istorică a Transilvaniei ar urma să fie construită în Florești, din fonduri asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acolo urma să se mute și sediul MNIT.

Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că ”Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire”. Ea a vizitat în 5 februarie viitoarea locație împreună cu primarul Floreștiului și directorul MNIT.

Proiectul e acum blocat.