Arheologul Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, reacție după blocarea de către USR a noului muzeu finanțat prin PNRR: ”votul negativ al grupului aceluiași partid este de neînțeles….degeaba ne mai creștem copiii dacă la maturitate nu știu cine sunt și nu-și cunosc istoria”

Categorii: Actualitate, Clio
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Grupul de consilieri locali USR Florești a blocat joi, in Consiliul Local al comunei Florești investiția de 15 milioane de euro a unui nou muzeu modern de istorie a Transilvaniei. Proiectul e blocat și nu mai poate primi bani de la Ministerul Culturii.

Arheologul Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, a fost ieri la ședinta de consiliu local, unde urma să se amenajeze acest proiect, și a văzut cu ochii lui cum a căzut la vot. Astăzi a reacționat pe contul său de facebook.

Redăm integral postarea:

”Este, după cum am explicat și în ședința de CL de ieri, un proiect unic în România, care, dacă se va implementa, va fi un model de bună practică la nivel internațional. Tot ieri am explicat că un muzeu modern este destinat publicului, într-un Florești, cea mai mare com. a țării, pentru care cultura și istoria nu pare să existe. Ar fi un catalizator economic și cultural. Aici va fi depozitat și prezentat într-un mod modern cel mai bogat patrimoniu al Transilvaniei, nu va fi de interes local, ci internațional. Toate procedurile sunt îndeplinite, într-un proiect care a fost promovat de un ministru USR-PLUS, dl. Cristian Ghinea, tocmai de aceea votul negativ al grupului aceluiași partid este de neînțeles. Am fost prezent ieri la ședință tocmai pentru a explica toate detaliile, dacă existau nelămuriri, așa cum susțineau domnii consilieri. Nu mi s-a adresat nici o întrebare, iar în postarea actuală sunt neadevăruri, ceea ce este la fel de grav pentru reprezentanții politici pe care i-am votat cu toții. Sigur că sunt importante creșele, grădinițele sau școlile, dar degeaba ne mai creștem copiii dacă la maturitate nu știu cine sunt și nu-și cunosc istoria, pentru că patrimoniul nu va mai conta sau exista. La fel și drumurile și trotuarele, nu mai contează, dacă nu duc nicăieri. Funcția educativă a unui muzeu este esența acestei instituții, ar trebui să fie pe același loc cu orice instituție de educație. Se blochează acest proiect european, datorită membrilor unui partid inovator și reformist (USR-Plus), viitorul nostru politic, se spune, fără ca această finanțare să poată fi alocată altui proiect, Floreștiul și România pierde o șansă cu care nu se va mai întâlni. De ce? Pentru că #politicacontează!”, a scris managerul MNIT.

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, Csilla Hegedus, secretar de stat si Felix Marcu studieaza documentatia viitorului muzeu la fata locului. Foto cont de facebook Felix Marcu

Ce s-a întâmplat ieri la ședinta de Consiliul Local, citiți mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.