Muzeul de 15 milioane de euro se va face la Florești! A fost votat astăzi de Consiliul Local

Categorii: Actualitate, Clio
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Consilierii USR Florești au votat astăzi proiectul de construire a unui muzeu în comună. Investiția e de 15 milioane de euro, din fonduri europene prin Planul Național de Redresare si Rezilientă (PNRR).

Proiectul a fost resupus votului în ședința Consiliului Local Florești de joi, 21 aprilie, după ce în urmă cu o lună au votat împotriva și apoi s-a iscat un scandal public. Ideea introducerii muzelui în PNRR a fost a aparținut fostului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR).

Muzeul Identității Transilvănene  este prima instituție de cultură de acest tip care se va construi în județul Cluj în ultimii 30 de ani!

Complexul muzeal Galeria Istorică a Transilvaniei va fi construită în Florești. Acolo se va muta și sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Un alt ”părinte” al investiției este influenta Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. ”Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire”, a declarat ea pe 5 februarie, în urma unei vizite pe teren.

Proiectul muzeului prevede ca aici să fie asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.