Ministrul Culturii la Cluj: Palatul Banffy a fost retrocedat, am participat la ultimul vernisaj!

Clio

Veste proastă pentru iubitorii culturii din Cluj! Muzeul Naţional de Artă Cluj-Palatul Banffy a primit o lovitură puternică, a anunţat astăzi, la Cluj,  Ministrul Culturii, Daniel Barbu.

„Palatul Bannfy a fost retrocedat. Am participat poate la un ultim vernisaj, sau cel puţin aşa am înţeles de la direcţiunea muzeului. Situaţia e dificilă. E vorba de o bijuterie arhitecturală. Îmi asum dacă proprietarii îl vor scoate vreodată la vânzare ca statul român să îşi exercite dreptul de preepmţiune, să cumpere clădirea. Voi discuta cu primul ministru. Vom încerca să găsim fonduri pentru Palatul Bannfy să îl cumpărăm. Din informaţiile mele, legea îi obligă pe proprietari ca 10 ani locaţia să fie încă Muzeu dar lucrurile nu sunt încă foarte clare. Problema e că imediat după intrarea în posesie, în 2014, noi, ca minister, nu mai putem să virăm bani”, a spus ministrul Culturii, Daniel Barbu.

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Palatul Bannfy”]Edificiul este o emblemă a barocului  din Transilvania. Conţii Bánffy aveau deja aici în sec. al XVII-lea o casă. Ulterior s-au extins şi s-a constituit astfel un teren de mari proporţii. Pe acesta a fost ridicat, de către guvernatorul Bánffy Györg palatul la sfârşit de secol al XVIII-lea. A fost sediul guvernului Transilvaniei. Acum e Muzeul Naţional de Artă.[/stextbox]

Proces şi la Teatrul Naţional!

Ministrul Culturii Daniel Barbu a făcut o radiografie a situaţiei unor clădiri de patrimoniu din proprietatea ministerului.  Astfel, există un litigiu la nivelul Teatrului Naţional Cluj, unde în 2011 conducerea Ministerului Culturii a încheiat o seria de înţelegeri verbale (sic!) cu firma Arhimed SA Cluj, care e realizat un proiect de restaurare. Acesta nu a fost achitat iar Arhimed a acţionat în judecată TNC Cluj. Acest fapt împietează asupra unor investiţii de resturare cifrate la 5,6 milioane de euro provenite dintr-un program de finanţare rambursabil cu BERD.

02_Daniel_Barbu_agerpres_66eea96ebe
Ministrul Culturii Daniel Barbu

O altă problemă importantă şi dificilă este cea legată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

„E o rană veche a oraşului. MNIT e de un număr prea mare de ani în afara circuitului public deşi s-au investit mulţi bani. O sumă mare s-a irosit acolo, e păcat. Noi trebuie să luăm o decizie, dar trebuie rezolvate chestiunile litigioase. E un soi de blestem. Şi Muzeul de Istorie din Bucureşti şi Palatul Culturii din Iaşi au aceeaşi soartă. S-au investit mulţi bani în toate trei fără să se înceapă ceva. Nu îndrăznesc să dau o estimare cronologică. Avem bani dar după ce lămurim situaţia juridică” a explicat ministrul Culturii.

Adio Muzeul Farmaciei dar rămân cu…tine 

Situaţie dificilă şi la Muzeul Farmaciei, cunoscută ca clădirea Hintz, după numele celebrei familii de farmacişti care a locuit în ea. Clădirea a fost retrocedată şi e scoasă la vânzare cu 800.000 de euro!

„Ne-am scotocit prin buzunare  şi nu am găsit această sumă ca să cumpărăm clădirea” a spus  ministrul Barbu.

Conform muzeul poate fi evacuat oricând de proprietari dar aceştia au dovedit până acum înţelegere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *