Membru al Grupului celor 6+1, expoziție la Muzeul de Artă

Categorii: Pictură, Vizual

Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează, în perioada 18 iulie – 4 august 2019, expoziția de pictura cu titlul Portret semnata de prof. univ. dr. Kudor-Duka Istvan, cadru didactic al Departamentului Pictura din cadrul UAD Cluj-Napoca.  

Vernisajul va avea loc joi, 18 iulie 2019, ora 18, în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piața Unirii nr. 30).

Expoziția va rămâne deschisa publicului spre vizitare până în data de 4 august 2019, în intervalul orar 10:00-17:00, de miercuri până duminică inclusiv.

Prezent pe simezele Muzeului de Arta Cluj-Napoca ca membru al Grupului celor 6+1 (Andrei Câmpan, Kudor Duka István, Aurelian Marius Piroşcă, Mihai Pop, Leonard Vartic şi Pattantyús – Ábrahám Zoltán, alaturi de mentorul lor prof. univ. dr. Ioan Sbarciu) atat la finalul anilor ’90, cat si in primavara anului 2017, dar si in expozitii reprezentative de grup organizate de catre Departamentul Pictura al UAD Cluj-Napoca (dintre care amintim cea mai recenta expozitie The Night Watch), Kudor-Duka Istvan se afla la prima sa expozitie personala in binecunoscuta instituie muzeala de la Cluj.

Constanta sa preocupare pentru portret si autoportret constituie tema acestei expozitii prin care Kudor-Duka Istvan se prezinta publicului iubitor de arta, radiografiind, in acelasi timp, si sufletul uman, precum si sentimentele degajate de aceste creatii picturale pregatite special pentru evenimentul de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca.

Lucrările artistului, spune Márton Evelin, oricare dintre ele sunt bucăți din opera sa. Temele și modurile de reprezenatre a acestora se pot schimba în timp, dar notele de stil rămân neschimbate. Pentru cei care se ocupă de artă, un aspect important este să cunoască întreaga operă a artistului cercetat, perioadele sale, stilul său, notele de stil specifice. Dar lângă aceste cunoștințe este nevoie și de sentiment, atașament față de artist, de sufletul lui, miezul lui. Caracteristica fundamentală și comună a artelor este faptul că trezesc sentimente, și prin trăirea lor se nasc idei și întrebări„. Si criticul continua: „Urmele noastre rămân pe pămînt și deja și în cer. Dar nu  putem ști cât vor mai exista după ce pierim. Carpe diem! – auzim de peste tot îndemnul. Omul însă nu poate trăi doar în prezent. Ne definește și trecutul nostru, iar faptele noastre de astăzi vor influența viitorul. Ne uităm la tablourile acestei expoziții, și gândim fiecare în felul nostru. Pentru mine această expoziție este ca ”sufletul-Duka”: simplu, dar complicat, inteligibil și misterios„.

Curator: prof. univ. dr. Ioan Sbarciu

Comisar: de. Dan Breaz

Prezinta: Lucian Nastasă-Kovacs si prof. univ. dr. Aurel Codoban

Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 18 iulie – 4 august 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.