Marta Petreu îl scoate pe Blaga de sub ideologii. Un poet, mai curat ca o lebădă

Carte

Luni seara, 31 mai, de la ora 20.10, realizatorul Radio Cluj, poetul Dan Moșoiu a avut-o invitată în emisiune, prin telefon, timp de de 50 de minute pe Marta Petreu. Scriitoare, redactor-șef al revistei Apostrof, de 30 de ani, eseistă, editoare, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” căreia recent la Editura Polirom din Iași i-a apărut volumul Blaga, între legionari și comuniști. Acesta a făcut obiectul emisiunii Serile Radio Cluj, care se desfășoară încă sub genericul Scriitori în pandemie.

Adevărul este că avem de-a face cu o lucrare finalizată în anul 2020, anul Coronavirus. Și de această dată Marta Petreu s-a dovedit o mare cunoscătoare a lumii intelectuale interbelice, o inițiată într-ale lumii scriitoricești, ba chiar și a coteriilor și culiselor din camarila regală a lui Carol II. Cu determinare și chiar entuziasm, autoarea a mai pledat încă o dată pentru scoaterea lui Blaga de sub acuzațiile de apartenență la ideologiile legionară sau comunistă. Pentru împingerea lui Blaga înspre cămășile verzi Petreu consideră că se face vinovat Vasile Băncilă, asistentul său, care era, într-adevăr, legionar și care prea își lingușea maestrul. A fost o situație din care Blaga s-a sustras cu grație. Tensiuni a avut, cum se știe, și cu teologul ortodox Stăniloaie sau gânditorul Constantin Motru, dar mai cu seamă i se par dramatice doamnei Petreu piedicile pe care i le-a pus mediul universitar clujean. Astfel, la sfârșitul anilor 40, Blaga era în pragul de a deveni…academician-șomer (el era deja academician n.r.). A fost în situația de a apela la proptelele doamnei Veturia Goga. A devenit profesor al Universității din Cluj prin numire, nu prin concurs!

Atacat dinspre stânga

Dintre detractorii din ”partea stângă”, autoarea îi amintește pe poetul Mihai Beniuc care a scris și o carte împotriva lui Blaga intitulată Pe muche de cuțit. Marta Petreu îl demască pe Beniuc. Ea crede că acesta spera că, atacându-l pe Blaga, va rămâne el marele poet al literaturii române a secolului XX. Plus că avem de a face cu o credință fanatică a lui Beniuc în comunismul de tip sovietic de care nu s-a dezis niciodată. Dar cel care i-a fost adevăratul dușman, cel care l-a urmărit sistematic și a încercat săi demonteze opera cu încăpățânare a fost fostul lui doctorand, Pavel Apostol, ilegalist din Cluj al Partidului Comunist Român, decedat la Paris. Marta Petreu a făcut câteva referiri și la greutățile întâmpinate de familie în perioadele de provizorat al slujbelor lui Blaga, dar și la amenințarea pe care i-au făcut-o comuniștii fiicei, Dorli Blaga, că familia ei se va destrăma și va fi părăsită de soț, dacă tatăl său nu se comportă corespunzător. „În fond, Blaga face parte dintre cei care nu au fost arestați”, așa li s-a spus. Iar Marta Petreu consemnează și pune pe masă acte, documente și martori.

Blaga, între legionari și comuniști este o carte care va naște discuții, pasiunea cu care a fost scrisă este evidentă, iar apărarea filosofului și poetului va intriga cititorii. Omul de radio Dan Moșoiu a lăsat-o pe distinsa universitară clujeană să se desfășoare și bine a făcut. Iar la sfârșit i-a mulțumit pentru „Cursul Blaga”, ceea ce e adevărat, chiar așa a fost.

Citiți și:

FOTO. Unde a locuit Lucian Blaga în timpul comunismului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *