Muzeul
Naţional de Istorie a Transilvaniei:
Mai, luna evenimentelor speciale la MNIT
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI (MNIT) vine in luna mai cu o ofertă bogată de expoziţii, care prezintă ocazii unice de a descoperi şi explora tezaurele din patrimoniul propriu sau din Transilvania, dar şi cu evenimente de anvergură, prin care muzeul se implică activ în viaţa culturală a oraşului.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) participă la Noaptea Muzeelor, evenimentul de marcă al lunii mai, cu noi expoziţii temporare, ce vor fi vernisate în zilele din apropierea evenimentului european.
Prima expoziţie, „O PRIETENIE REGALĂ: GRIGORE ANTIPA ŞI REGII ROMÂNIEI 1892-1944”, ce se va desfăşura între 16 mai – 30 iunie 2019 (vernisaj 16 mai), va aduce în atenţia publicului o serie de bunuri culturale provenite din colecţiile unor instituţii de prestigiu, precum: Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Municipiului Bucureşti sau colecţii private. Exponatele sunt remarcabile, mai ales cartea de onoare a Muzeului Antipa, care conţine însemnări şi semnăturile mai multor membri ai Familiei Regale.
„CORNUL ABUNDENŢEI. LUXUL ÎN LUMEA NOBILIARĂ TRANSILVĂNEANĂ ”, 17 mai – 29 august 2019, (vernisaj 17 mai) este una dintre expoziţiile importante pe agenda muzeului pentru acest an şi va fi şi laitmotivul Nopţii Muzeelor la MNIT. Expoziţia prezintă o gamă variată de piese de podoabă şi de vestimentaţie, precum şi accesorii decorative, menite să reflecte ţinutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă. Printre cele mai spectaculoase obiecte se numără: rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur şi de argint, brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, arme şi alte obiecte militare de paradă. ,,Tabloul de epocă’’ va fi pus în valoare de un recital de muzică renascentistă, susţinut de soliştii Operei Naţionale Române Cluj: soprana Lorena Puican şi baritonul Titus Pop, un cvartet de coarde şi cu participarea actriţei Elena Ivanca, nume de referinţă al scenei Teatrului Naţional Clujean.
”VREAU SĂ CRED/I WANT TO BELIEVE”, expoziţie organizată tot cu ocazia Nopţii Muzeelor, 18 mai – 31 august, în cadrul unui parteneriat ce a devenit tradiţie, cu Asociația Caolin, cuprins de altfel, în Programul Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană – Caolin. Artefactele din ceramică, expuse, fac parte dintr-o categorie specială, și anume cea a amuletelor sau pandantivelor cu rol cultic din epoca preistorică, mai precis cea neolitică. Majoritatea pieselor sunt din patrimoniul MNIT.
Până atunci însă, între 10-13 mai 2019, clujenii vor avea oportunitatea de a se delecta cu o serie de trei concerte de orgă (instrument din patrimoniul MNIT: orgă de procesiune, Sighişoara, Johann Baumgarten, 1752) și piese baroce, organizate cu prilejul Festivalului de Muzică barocă „LA STRAVAGANZA”, ediția a VI-a. Concertele vor fi organizate de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, în parteneriat cu MNIT, și vor fi susținute la sediul muzeului după cum urmează: 10.05.2019 – Recital de clavecin „Non solo Bach…” susținut de Cipriana Smărăndescu, Italia; 11.05.2019 – Recital cameral „Amore. Baumgarten. Caccia. Dolce. e Gamba” susținut de Ansamblul Sectio Aurea, România/Belgia (Maria Petrescu – oboi, oboe d’amore si oboi da caccia baroc, Maria Szabo – flaut drept, Paul Cristian – clavecin si orga, Istvan Csata – viola da gamba; 13.05.2019 – Recital cameral Parthenia inviolata susținut de Darius Strabinskas – viola da gamba, Alina Rotaru – clavecin (Vilnius, Lituania). Pe perioada desfăşurării Zilelor Baroce, la sediul muzeului vor fi expuse în cadrul unei miniexpoziţii, instrumente muzicale de secolul XIX.
Imediat după Noaptea Muzeelor, MNIT va găzdui un alt eveniment de marcă: ,,THE GREAT CHALLENGE. ANTOLOGIE INTERNAŢIONALĂ DE CARICATURI POLITICE DIN COLECŢIA FAMILIEI RAŢIU’’ (vernisaj 20 mai, ora 17.30), manifestare expoziţională ce face parte din programul anual Dialogurile Raţiu pentru Democraţiei Transilvania 2019 (18-23 mai). . În cadrul vernisajului, va fi prezentată piesa de teatru ,,Discursuri politice care N/AU schimbat lumea”, o producție marca Texte bune în locuri nebune, piesă ce va cuprinde o colecţie de discursuri ale unor personalităţi politice celebre, care au avut răsunet şi au atras după sine consecinţe. Evenimentul este organizat de Centrul Rațiu pentru Democrație, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și va va beneficia de prezenţa mai multor personalităţi. În introducere, printre care și Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu și Chairman – The Ratiu Family Charitable Foundation London, care va și avea un discurs introductiv.
De asemenea, în în luna mai vor rămâne de actualitate expoziţiile:
„INCURSIUNI DACICE ÎN SPAŢIUL VIRTUAL” – prezintă restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei. Expoziţia are un caracter mixt real – virtual, iar între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal preţios şi ,,MARI FOTOGRAFI DIN TRANSILVANIA. SECOLELE XIX-XX’’, expoziţie naţională itinerantă, prezentă la Cluj până la 1 septembrie 2019. Expoziţia,deschisă recent, esteorganizată la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, cu participarea MNIT, a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, a Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Muzeului Ţării Făgăraşului „Valer Literat”. În cadrul acesteia, fiecare dintre muzeele implicate prezintă câte un fotograf renumit din Transilvania secolelor XIX-XX.
Nu în ultimul rând, instalaţia expoziţională „IOXIO”, inaugurată în toamna anului trecut pe Bulevardul Eroilor, o iniţiativă inedită a MNIT legată de strategia sa de accesibilizare „aducerea muzeul în stradă”, va găzdui în perioada 16 aprilie – 9 iunie 2019, o expoziţie aniversară dedicată FESTIVALULUI DE FILM TRANSILVANIA (TIFF).
MNIT invită persoanele interesate de mai multe detalii despre programul expoziţiilor să acceseze site-ul muzeului, www.mnit.ro, şi pagina de Facebook https://fb.com/mnitcluj/