Filiala din Cluj a Academiei Române împlinește 75 de ani de la funcționare, și organizează a 37-a ediție a ”Zilelor Academice Clujene”, informează instituția printr-un comunicat.
Totul va începe cu o ceremonie festivă în Aula Magna a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vineri 11 octombrie, de la ora 11.00. Va participa și președintele Academiei Române, istoricul medievist Ioan-Aurel Pop, fost rector.
Apoi vor urma patru prezentări în plen, care vor aborda direcții prioritare de cercetare din institutele Academiei Române și vor expune rezultate ale activității desfășurate de patru profesori universitari:
Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“: Politică și cenzură. Lucian Blaga cercetător la Filiala Cluj a Academiei RPR
Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu“: Avram Iancu între adorare și contestare
Adrian Tudurachi, directorul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“ : Două reviste de filologie la ceas aniversar: „Dacoromania” și „Dacoromania litteraria”
Coriolan Oprean, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei : Frontierele Daciei romane pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Contribuția științifică a Academiei Romane-Filiala Cluj-Napoca.
Evenimentul se va încheia cu un moment muzical susținut de artiștii Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, înființată prin Decretul nr. 198 din 13 august 1948, în contextul reorganizărilor instituționale, de la acea vreme, din învățământul superior a avut ca misiune coordonarea institutelor de cercetare științifică care-și desfășurau activitatea în regiunea transilvăneană. În prezent instituția coordonează activitățile pentru zece institute și centre de cercetare, active în filologie, istorie, artă, sociologie, matematică și informatică, geografie, arheologie, speologie și astronomie, și respectiv ale Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca.
Zilele Academice Clujene este un eveniment anual, desfășurat în mod tradițional în perioada octombrie-noiembrie și dedicat direcțiilor de cercetare din institutele și centrele de cercetare coordonate de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române: Institutul de Istorie „George Barițiu“, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“, Centrul de Studii Transilvane, Arhiva de Folclor a Academiei Române, Centrul de Cercetări Geografice, Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu“, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca, Departamentul Cluj al Institutului de Speologie „Emil Racoviță“, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“ din Târgu-Mureș și Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca.
Ediția din acest an, programată în octombrie și noiembrie, cuprinde simpozioane, conferințe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii și ateliere, în format fizic și hibrid, ce facilitează schimbul de experiență între cei peste trei sute de cercetători participanți și specialiștii din mediul universitar național și internațional.