Jurnal de TIFF (5) Bilanțul primelor zile

Categorii: A 7-a
Etichete: Festival, jurnal, TIFF
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

S-a dus primul weekend de TIFF 2018, chiar și prima zi din săptămână, una călduroasă și… liberă spre norocul tifarrilor care în loc să meargă la muncă s-au dus la …filme și petreceri.

Să facem un rezumat al întâmplărilor prin prisma experienței proprii dar și prin ce a comunicat festivalul

Surprind evenimentele conexe, foarte multe, parcă mai multe ca în alți ani, cu expoziții tari, (Bergman, PhotoHistoria, Partidul te vrea tuns) și partyurile până dimineața. De asemenea, multă lume e interesată de ce se întâmplă la InfiniTIFF.

Filmul japonezului Sion Sono, Tokyo Vampire Hotel, turnat în parte la Cluj, proiectat la Bonțida duminică seara, au împărțit publicul în două. Noi nu l-am văzut, ne abținem,  dar părerile celor cu care am discutat despre el au fost de la un film bun, incomod, marcă Sono la o… prostie enormă, un film slab și neinteligibil. De gustibus….

Luni seară, publicul a avut onoarea să o întâlnească pe Márta Mészáros, regizoarea care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară. Celebrată în secțiunea 3×3, cineasta a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră și le-a povestit cinefililor  la ceremonie despre legătura ei specială cu România. Márta Mészáros s-a declarat fermecată de Cluj-Napoca, oraș de care se îndrăgostise de multă vreme din poveștile regretatului regizor Jancsó Miklós, alături de care și-ar fi dorit să se afle la TIFF. Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care aceasta îl semnează, Adopțiune(1975), premiat cu Ursul de Aur la Berlin și Jurnal pentru copiii mei(1984), distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes se numără printre titlurile celebre din filmografia sa și vor fi prezentate publicului la această ediție.

Marta Meszaros. Premiul pentru intreaga cariera Foto Nicu Cherciu

Tot luni seară, concertul ucrainenilor de la Dakha Brakha a ridicat în picioare o sală arhiplină a Casei de Cultură a Studenților. O trupă specială, care a revenit a doua oară în TIFF, cu o priză mare la public.

Printre noutățile ediției se numără infiniTIFF Summit, conferința dedicată celor interesați de inovațiile din industrie, în cadrul căreia vor fi analizate noile tendințe la intersecția dintre film, storytelling și tehnologie. Profesioniștii din industria filmului sunt invitați să-i întâlnească pe experții europeni din domeniul tehnologieipe 30 mai, de la ora 13:00, la ClujHub.

TIFF.17 se pregătește de joi de Zilele Filmului Românesc, 13 lungmetraje și 22 de scurtmetraje, unele în premieră mondială, altele distinse cu premii importante în marile festivaluri. 30 de titluri vor intra în cursa pentru premiile secțiunii

Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă, în cadrul TIFF, trei spectacole bazate pe scenariul unor filme de succes.

Bilete pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului sau online.

Vineri, 1 iunie, ora 20.00, este programat spectacolul Ilegitim, regizat de Adrian Sitaru, o punere în scenă a filmului cu același nume. Spectacolul vorbește despre incapacitatea noastră de a discerne, despre ignoranță și despre felul deformat în care percepem de cele mai ori lucrurile, indiferent dacă suntem oameni simpli sau filozofi. Trăim cu niște ochelari invizibili, ochelari de cal sau în diverse culori, vedem doar ceea ce ne dorim sau ce ne convine. Ne învârtim în cerc și trăim realități paralele. Dar avem oare posibilitatea de a ne ridica deasupra?

 


Teatrul Maghiar celebrează centenarul Ingmar Bergman prin intermediul spectacolului Strigăte și șoapte, regizat de Andrei Șerban. Încercăm să pătrundem în misterul creaţiei unuia dintre cei mai mari regizori alături de patru actriţe de excepţie. Patru femei constituie nucleul poveştii. Agnes care este pe moarte; surorile ei Karin şi Maria, care au venit să fie cu ea, şi servitoarea Anna. Strigătele şi şoaptele din titlu le aparţin acestor femei. Spectacolul este programat sâmbătă, 2 iunie, ora 20.00, în Sala Studio.

Spectacolul Breaking the Waves pornește de la filmul lui Lars von Trier și se va juca duminică, 3 iunie, ora 20.00.
„Filmul realizat de Lars von Trier în 1996, Breaking the Waves, a cărui acţiune se petrece într-un sat izolat din podişul scoţian, a şocat lumea filmului. Peisajele aspre şi estetica dezgolită a filmului ridică numeroase întrebări şi oferă puţine răspunsuri. De ce îi întoarcem spatele celui mai slab? Când devine sufocantă împăcarea? Oare credinţa nu este mai degrabă un sentiment şi mai puţin un cuvânt gol?” – sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pune regizorul Tom Dugdale.

Recomandările Clujulcultural.ro pentru miercuri:

14.30:  Mefisto, Urania Palace

18.00: Gaudeamus Igitur, Cinema Dacia

19.30: Nu mă atinge-mă / Touch me not, Cinema Victoria

21.00: Măcelarul, curva și Chiorul, Casa de Cultură a Studenților

22.00: Ultra, Sapientia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.