Jurnal de TIFF 2018 (8) Juriul, la unison: Ne este foarte greu să alegem !

A 7-a

Juriul TIFF 2018 a venit astăzi la conferința depresă cu un membru în minus. Regizorul Dagur Kari s-a îmbolnăvit și nu a putut onora invitația.

„Să știți că nu a băut la partyul HBO, nu s-a îmbătat ci chiar nu a putut veni ,e bolnav”, a explicat Stephane Foenkinos.

Dar au venit Vlad Ivanov, actor, Rebecca Lenkiewicz, scenarist (premiul Oscar pentru „Ida”), Agnes Kocsis, regizor și Stephane Foenkinos, director de casting. 

Juriul TIFF a fost relaxat și a pozat neconvențional Foto Clujulcultural.ro

Cine e juriul:

Stephane Foenkinos este director de casting, a lucrat la peste 60 de lungmetraje si a colaborat cu numerosi regizori de-a lungul carierei sale, printre care Godard si Woody Allen. In ultimii ani si-a indreptat atentia si catre activitatea de regizor si scenarist. Delicacy (2011), a fost nominalizat la doua premii César si lansat in 35 de tari. In 2017 si-au lansat cel de-al doilea film, Gelozia – care va fi proiectat anul acesta la TIFF.

Regizorul Dagur Kari a debutat in 2003 cu Noi Albinosul. Filmul a primit peste 20 de premii la festivaluri din intreaga lume si a fost lansat in peste 30 de tari. Cel de-al doilea film al sau, Dark Horse, a fost selectat in sectiunea Un Certain Regard in cadrul festivalului de la Cannes in 2005. Cel mai recent, Un munte de virginitate, a fost selectat in selectia oficiala a Berlinalei in 2015. A primit trei premii importante la Festivalul de Film de la Tribeca (Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor) si a castigat douasprezece alte premii la alte festivaluri internationale.

Rebecca Lenkiewicz a scris scenariul filmului Ida (Cel mai bun film la premiile Academiei Europene de Film si Oscarul pentru Cel mai bun film strain in 2015) impreuna cu regizonul acestuia, Pawel Pawlikowski. Doua dintre filmele pentru care a fost coscenarista, Nesupunere si Lumina de dupa, pot fi vazute la TIFF 2018!

Vlad Ivanov a terminat recent filmarile pentru rolul principal Victor Ganz in filmul Hier, noua pelicula a regizorului maghiar Balint Keneyres. A avut roluri in trei dintre filmele prezente in cadrul Festivalului de la Cannes in 2016: Toni Erdmann, regizat de Maren Ade, Bacalaureat (Cristian Mungiu) si Câini (Bogdan Mirica).

Regizoarea Agnes Kocsis o obtinut premiul al treilea al competitiei Cinéfondation de la Cannes cu scurtmetrajul The VirusFresh Air, primul ei lungmetraj, a fost selectat la aceeasi editie a festivalului in sectiunea Saptamana Internationala a Criticii. Al doilea ei lungmetraj, Adrienn Pál, a avut premiera in mai 2010 in cadrul sectiunii Un Certain Regard a festivalului de la Cannes, obtinand premiul FIPRESCI.

Vlad Ivanov: Competiţia din acest an e foarte puternică

Actorul Vlad Ivanov, membru în juriu, consideră că este o competiţie foarte puternică la ediţia din acest an a festivalului, decizia privind filmul care va obţine trofeul Transilvania urmând să fie luată în unanimitate dintre cele 12 pelicule aflate în concurs.

„Competiţia din acest an de la TIFF este una foarte puternică, juriul este uimitor. Sperăm să găsim câştigătorul corect al concursului. Noi discutăm ce ne-a plăcut, ce e bun, avem fiecare o opinie, dar nu ne luptăm unul cu altul. Pentru stabilirea filmului câştigător este nevoie de unanimitate. Discutăm despre filme, fiecare aparţinem diverselor categorii ale acestei industrii de cinema, suntem actori, scenarişti, regizori în juriu”, a spus Ivanov.

Rebecca Lenkiewicz, un alt membru al juriului, a declarat, la rândul său, că actuala competiţie include o varietate fantastică de filme, fiecare fiind diferit de următorul.

„Tratează condiţia umană, suntem fascinaţi de acest lucru, este vorba de familii, de lupta lor, de politică, este o bucurie să vezi o asemenea varietate de filme din diferite culturi, din ţări ale Americii de Sud sau din Rusia. Frumuseţea lor este o universalitate. Filmele sunt legate de dragoste şi pierderi, dar nu este o temă care să unească filmele din competiţie. Nu avem un preşedinte al juriului, ceea ce este foarte bine”, a spus Lenkiewicz.

Membrii juriului mai au de vizionat 2 filme din competiţie din cele 12, înainte de gala de premiere care va avea loc sâmbătă seara la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Cum alege juriul filmele?
 
„Discutăm între noi, avem însă opiniile noastre. Discutăm liber, direct, nu există un președinte al juriului, ceea ce este un pic neobișnuit. Dar ne descurcăm”, a mai spus Ivanov.

Care a fost experiența juriului la TIFF 2018:

Agnes Kocsis: E un juriu grozav, ne și distrăm. Mă impresionează câtă lume merge la filme, sala e mereu plină. În ziua cu deschiderea a fost furtună înainte de proiecţie şi, cu toate astea, piaţa era plină.

Rebecca Lenkiewicz: E şi un public foarte tânăr aici, ceea ce nu cred că s-ar întâmpla la Londra, poate şi fiindcă acolo se întâmplă multe lucruri. Aici publicul tânăr vine la filme inteligente, la drame, nu doar la blockbustere.

Foenkinos: este si pentru mine prima oară, este fantastic. E un oraș superb, o vreme foarte bună. Se vede ca publicul iubește filmele, este o atmosferă specială. Am admirat filmele și actorii români de multă vreme. Sunt unele filme co-producții cu Franța, așa că și datorită acestui lucru avem acces la ele, în Paris avem cinematografe unde putem vedea astfel de filme. Să fiu la Cluj e ca un vis, e un oraș frumos, mi-am și prezentat filmul aici și răspunsul publicului e minunat. Îl prezint de opt luni, deci pot să îmi dau seama destul de bine.

Bogdan Ivanov:  am fost de multe ori la Cluj, dar de fiecare dată este diferit. Acum am vazut filme în afara competiției foarte bune, care m-au impresionat, cum a fost Donbass al lui Losznitsa. E ceva special la TIFF.

Juriul TIFF Foto Clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *