Jurnal de TIFF 2018 (3) Orașul ca un mușuroi

Categorii: A 7-a
Etichete: Cluj, donbass, Film, israel, TIFF

După deschiderea de vineri seara, zilele de sîmbătă și duminică  la TIFF sunt dedicate unui vârtej de vizionări. Clujul e ca un mușuroi, în care tifarri ies și intră în cinematografe, devorând filme, de dimineață până în noapte.

Cum nu m-am dus la Bonțida ca în alți ani, pentru că oferta de ieri nu mi s-a părut  atrăgătoare, am mers la filme în oraș iar seara am dedicat-o vizionării finalei Champions League, pe care nu o ratez niciodată.

Dr. Pomerantz

Dacă treci printr- o stare depresivă sau tristă, această comedie neagră nu este recomandată. Un film al regizorului israelian Assy Dayan despre un medic depresiv, care sfârșește asemeni pacienților lui, care se sinucid ca niște popice, unul după altul, sărind de la balconul etajului 12 unde este locuința medicului. Atmosfera este sumbră, cazurile sunt apăsătoare. Face notă discordantă doar fiul medicului, care pune amenzi mașinilor greșit parcate și are parte de o repriză de sex oral din partea unei artiste sexy (părăsite de un fotbalist renumit) în contrapartidă cu neridicarea luxoasei sale mașini. Tot fiul medicului depresiv o scapă de sinucidere pe o frumoasă tânără de care se îndrăgostește. Un film despre viață, cu dramele ei zilnice pe un fundal sumbru dar adevărat.

Puteți să-l revedeți luni, 28 mai, ora 19.30, la Cinema City Iulius.

Donbass

Considerat o vedetă a TIFF-ului, Donbass vine direct de la Cannes, unde a avut premiera. Culmea, filmul lui Serghey Loznitsa nu a făcut sală plină la Florin Piersic. Pelicula a luat Premiul de regie în secțiunea Un Certain Regard la Cannes. 

Un film despre războiul din estul Ucrainei, o peliculă care se focusează mai ales pe viața cotidiană, pe umorile combatanților, pe etichete care țin de 70 de ani, în care un jurnalist german este etichetat ca fascist iar după muncă de lămurire, un militar îi spune, da,  tu poate că nu, dar bunicii tăi sigur au fost fasciști. Este un film care nu mizează pe scene de luptă, cum se așteaptă poate mulți, ci pe modul în care se desfășoară confictul dintre armata ucraineană și rebelii pro ruși în republica independentă Donbass (o vale a Jiului ucraineană ), la firul ierbii,cum influențează conflictul  viața cotidiană.

Jafurile generalizate,  crimele comise cu sânge rece, traficul cu diverse produse, corupția generalizată, toate temele apar, dar mai ales consecințele nefaste ale războiului, promiscuitatea, sărăcia lucie, și, mai ales, suferința atroce produse de conflict. Viața încearcă să își facă loc în această zonă, aici filmarea cu nunta e edificatoare ca încercare de normalizare, dar e urmată imediat, ca un duș rece, de o scenă de război scurtă și devastatoare, cu un camion bombardat din senin, când nimic nu prevestea așa ceva. Răniți căzând pe ferestrele ciuruite, morți atârnând, o realitatea înspăimântătoare a războiului care și acum se duce acolo, departe,  în estul cenușiu al Ucrainei.
Un film complex, greu de privit pe alocuri, dar care redă cu acuratețe drama războiului.
 
Cronici internaționale AICI și AICI.
 
Donbass mai poate fi văzut duminică, 3 iunie,  ora 12.30, la Cinema Victoria.

 
Recomandări pe ziua de azi

InfiniTIFF. 8 zile de experiențe VR, cinema live, clipuri de pe YouTube selectate de specialiști și alte minuni ale tehnologiei. În premieră la proiecțiile VR anul acesta este o secțiune horror. Magazin Central, etaj 3, Cluj Hub.

#TIFFLounge, de la ora 17:00, discuție cu Samuel Maoz, regizorul Foxtrot, filmul din deschiderea #TIFF2018. Gazde: Mihai Chirilov și Mihnea Măruță

De la 19.00, la #TIFFLounge Piața Unirii,  Dezbatere: Dreptul la memorie ☭ Un demers al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Invitați: Radu Preda (președintele IICCMER) și Cristian Tudor Popescu.  Moderator: Mihnea Măruţă

Bonțida, ora 21.45,  Tokyo Vampire Hotel, o confruntare apocaliptică dintre două clanuri rivale însetate de sânge. Beciurile Muzeului de Artă, fostul Hotel Continental, Piața Unirii și Piața Muzeului, interioarele spectaculoase ale Salinei Turda și Castelul Corvinilor s-au transformat pentru câteva zile într-un imens platou de filmare, devenind decorul fabulos al seriei co-produse de Amazon. În rolurile principale apar renumitele actrițe japoneze Kaho, Ami Tomite și Lorena Koto, iar multe dintre personajele misterioase din Tokyo Vampire Hotel sunt interpretate de actori români, parte din echipa de producție fiind formată din profesioniști din București și Cluj-Napoca. Alături de Cristian Rigman, tânărul actor pe care Sion Sono l-a remarcat în programul 10 pentru Film, Elisa Pârvan şi Sandra Ducuță, precum și absolvenţi sau studenţi ai Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai vor putea fi urmăriți pe marele ecran

Recomandare pe marți

Marți, 29 mai, de la ora 18:30, la Cinema Florin Piersic, publicul TIFF va putea urmări pentru prima dată în România Omul care l-a ucis pe Don Quijote  (r: Terry Gilliam) primul film surpriză al acestei ediții.  Filmul a închis, de curând, cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Cannes unde a fost primit cu entuziasm și a atras atenția prin viziunea inedită asupra artei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.