Juriul TIFF#18 despre filmele lor preferate

A 7-a

În cadrul unei conferințe de presă, cei cinci membri ai juriului TIFF 2019 au mărturisit care sunt filmele lor preferate, care le-au rămas în suflet de-a lungul anilor.

Anul acesta, juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania este format din regizorul canadian premiat la Locarno – Denis Côté, producătoarea de succes Anita Juka, Grainne Humphreys (directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin), Mike Goodridge  (producătorul cu o experienţă de peste 30 de ani in industria filmului) şi regizorul şi scenaristul român Constantin Popescu jr.

În cadrul conferinței de presă, cei cinci membrii ai juriului au fost rugați să spună două dintre filmele lor favorite. Desigur, acesta este un răspuns greu pentru un cinefil. Primul care a preluat microfonul a fost regizorul Denis Côté, care și-a amintit de anii studenției, în care a văzut două filme care l-au marcat.

„Îmi place să dau un răspuns romantic acestei întrebări. De obicei, când ai între 18 și 24 de ani, îmi place să spun că este vârsta tandră în care descoperi filmul care îți schimbă viața. Nu trebuie să fie cel mai bun film pe care l-ai văzut, dar de obicei este un film în acea vreme care te va lovi. Aveam un coleg, cu care am văzut două filme în aceeași noapte, pe casete video, fiindcă sunt foarte bătrân. Am văzut The most important thing is love și Teorema lui Pasolini. Mereu îmi voi aminti că nu am vorbit unul cu celălalt două, trei zile după aceea. Eram într-o stare de șoc. Mereu declar că aceste două filme sunt apropiate de sufletul meu pentru că mi-au schimbat oarecum viața, dar nu sunt cele mai bune filme realizate vreodată. Dar, de obicei, faci o conexiune emoțională cu un film pe care l-ai văzut când erai tânăr”, a spus regizorul.

Pentru regizorul român Constantin Popescu jr., filmele favorite sunt „Întâlnire de gradul trei”, din 1977, în regia lui Steven Spielberg și Badlands, din 1973, în regia lui Terrence Malick.

Cu toate că i-a fost greu să aleagă, Anita Juka a zis că îi place filmul Silence, regizat de Martin Scorsese și Mystic River, din 2003, regizat de Clint Eastwood.

Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin, a mărturisit că Once upon in the West și Bonnie and Clyde sunt două filme pe care le-ar revedea oricând.

„Dar este un gen pe care oamenii tind să îl uite când vorbesc despre filme preferate sau filme importante. Este vorba despre comedie. Am revăzut What’s up, doc? de Peter Bogdanovich și am râs încontinuu. Este foarte amuzant. Poate nu e cea mai bună comedie, dar este foarte amuzant”, a spus cinefilul.

Mike Goodridge  nu s-a putut rezuma la un singur film, enumerând creațiile lui Alfred Hitchcock, The Umbrellas of Cherbourg (1964), Parasites și altele.

1 thought on “Juriul TIFF#18 despre filmele lor preferate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *