A doua dimineață de discuții din foaierul Teatrului Național Român Cluj-Napoca (TNC) a fost prilejuită de alte două piese jucate cu o seară înainte: Zeițe de categoria B de Alexandra Felseghi după o idee de Andrei Măjeri și Pietonul aerului de Eugene Ionesco, text tradus de Vlad Zografi și Vlad Russo, spectacol regizat de Tompa Gabor. Discuțiile despre primul spectacol au fost amfitrionate de Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al TNC, în prezența regizorului și a celor trei actrițe implicate protagoniste Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdo și Silvia Luca. Zeițe de categoria B a fost un proiect în care se discută despre viața teatrală si viața personală a trei actrițe care activează în teatre de provincie, profesioniste care nu au „reflexul vedetismului”. S-au ales O actriță de la Cluj, Elena Ivanca, una de la Oradea, de la Teatrul Sfânta Maria, Ioana Dragoș Gajdo, și a treia de la Botoșani, Silvia Luca. S-a lucrat la spectacol în toate cele trei localități, iar Andrei Măjeri mărturisea că și-a dorit mult să facă „un proiect care să fie cu focus pe actori”, dar acesta l-a scos din zona de confort și că mai pe la începutul spectacolului chiar a sunat-o pe dramaturga-minune a teatrului din Cluj, Alexandra Felseghi, ca să îi spună că „nu poate regiza așa ceva pentru că se plânge mult”.
Până la urmă după opt variante de text spectacolul a ajuns în fața publicului, dar se joacă de fiecare dată altfel, în cel puțin trei formule, adaptat pentru săli mari sau studiouri. Elena Ivanca a spus că nu poate fi încadrat la vreo categorie, dar „artiștii trebuie să fie plini de recunoștință” ,așa că ea a iertat acest text care a umplut-o de furie ca să aducă tot ce poate mai bun în fața publicului. Costumele lui Lucian Broscățean, alese din colecția sa, și nu făcute special pentru acest proiect, le-au ajutat pe protagoniste să se simtă zeițe, iar Andrei Măjeri a fost cel care a ținut să conserve o stare de bine cât au lucrat povestindu-le că legenda spune că atât timp cât a pictat la Mona Lisa, Leonardo Da Vinci, aducea pentru model bufoni, artiști, cântăreți care să o aducă lumină și bucurie pe chipul modelului. De altfel teatrologul Marina Constantinescu, într-un delicat omagiu adus actrițelor, a punctat „Zeițele sunt zeițe. Punct! Nu există categoria B” vrând să sublinieze astfel amara ironie din titlul piesei Alexandrei Felseghi. Și uite așa s-a trecut la zeii Eugene Ionesco, Vlad Zografi, Vlad Russo și Tompa Gabor, puși în lumina dimineții de criticul și omul de televiziune Marina Constantinescu, venită de la București special pentru acest festival. Marina Constantinescu a subliniat că textul jucat este unul situat foarte sus în dramaturgia lui Ionesco, un mare autor care, a dezvăluit ea, nu este studiat la Facultatea de teatru din București! Pietonul aerului are un caracter puternic confesiv, criptic și în care construcția filosofica a autorului este pusă la bătaie pentru a vorbi subtil despre inocență și iubire. Iubire de care spunea Marina Constantinescu că ea a învățat să nu se ferească să vorbească la îndemnul și confesiunea lui Octavian Paler care în una din ultimele lor întâlniri a îndemnat-o: „Nu te mai feri să spui lucruri despre iubire. Regret că eu nu am făcut asta cât ar fi trebuit”. Iubirea lui Tompa Gabor pentru textele ionesciene pe care le consideră „simfonii perfecte din care nu poți scoate nici un cuvânt” a fost relevată și de această dată, iar actorii prezenți au spus că au simțit că au lucrat la un spectacol-iubire. De altfel cu zâmbetul pe buze și cu vocea plină de căldură Marina Constantinescu a spus că ”într-un timp al războaielor enigmatice și al terorismului ne putem salva în intimitate, vorbind despre iubire”. Dar pentru asta, crede invitata-amfitrion trebuie să vedem că „Viața e scurtă și foarte frumoasă” și să nu avem apoi regrete că „ne întâlnim tot mai rar”, iar teatrul este „ocazia perfectă pentru a ne privi”, chiar și sau mai ales ionescian.
Duminică, 20 octombrie, de la ora 19:00, TNCluj, în Sala Mare, Întâlnirile Internaționale de la Cluj se vor încheia tot cu o întâlnire, cea dintre Radu Paraschivescu și Marina Constantinescu.
Intrarea este gratuită.